Вести

„Игорови дани“ од 24. јануара у Новом Саду и од 26. јануара у Београду

4 јануар 2022

Омаж Игору Вуку Торбици, посвећен трагично преминулом младом редитељу изузетног талента, у сарадњи два театра Српског народног позоришта из Новог Сада и Народног позоришта у Београду биће одржан од 24. до 30 јануара.

Ревију вансеријских представа овог редитеља под називом „Игорови дани“ организује Драма СНП-а, а иницијативи се прикључило и Народно позориште у Београду, те ће се представе одржавати у оба театра.

Од 24. до 28. јануара у СНП-у, публика ће имати прилику да погледа: „Царство мрака“ Народног позоришта у Београду, „Kрваве свадбе“ Српског народног позоришта и Будва Град театра, „Дон Жуан“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, „Бакхе – Кратак преглед распада“ Народног театра из Битоља, као и „Тартиф“ Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта.

Директор Драме СНП-а Милован Филиповић каже да ово није ни фестивал ни меморијал, већ начин да се одужимо једном ванвременском таленту, који нам је, за кратко време које је провео међу нама, показао пут.

„То је пут бескомпромисног, високо-естетизованог театра. Показао нам је да морамо уложити у младост, веровати јој, истрпети је и неговати даровите и посвећене ствараоце. Сигуран сам да ће време тек показати колико је значајно Игорово стваралаштво, а ово окупљање театара у којима је радио, је само корак у том правцу. Позоришта која и даље на репертоару имају Игорове представе, морају те представе да чувају што је дуже могуће, баш због генерација које долазе, да би млади људи који воле театар и желе да у театру стварају, имали бакљу која ће осветлити њихов пут стварања. Наша је обавеза да трагамо за талентом попут Игоровог, да помогнемо том таленту да се покаже и докаже, како би добили нове Тартифе, Свадбе, Царства, Бакхе -Кратак преглед распада, Хинкемане, Дон Жуане, истакао је Филиповић.

„Била сам драматург представе Царство мрака. То је био процес током кога је царовала стваралачка светлост Игора Вука Торбице“, каже директорка Драме Народног позоришта у Београду Молина Удовички Фотез и додаје: „Та светлост остаје заувек у његовим представама и пружа усхићење публици која их гледа. Чувајмо Игорове преставе као највеће драгоцености наших театара“! 

Истовремено, београдска публика такође ће гледати ове представе, па ће тако 26. јануара у Народном позоришту у Београду бити изведена представа „Kрваве свадбе“. Након тога, 28. јануара биће одиграна представа „Бакхе -Кратак преглед распада“ (отказано из епидемиолошких разлога), док је 29. јануар резервисан за „Тартифа“. Представу „Дон Жуан“ публика ће у Београду гледати 30. јануара.

Игор Вук Торбица био је један од најбољих редитеља млађе генерације који је оставио дубок траг у већини српских и регионалних позоришта. Четири његове представе проглашене су за најбоље годишње продукције у три државе, и два пута су изабране за најбоље у региону. Торбица је трагично окончао свој живот 16. јуна 2020, у 33 години. 

Улазнице су у продаји на благајни и онлајн https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice

Галерија