Вести

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА БРАНИСЛАВУ ВОЈИНОВИЋУ 22.12. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

18 децембар 2012

Изложба "Др Бранислав Војиновић (1892-1951) - позориште као живот", ауторке Душице Бојић биће отворена у суботу 22. децембра (18,00) у Музеју Народног позоришта. Улаз је бесплатан.

Овом изложбом, Музеј Народног позоришта у Београду у сарадњи са Историјским музејoм Србије и Музејoм позоришне уметности Србије, обележава 120–ту годишњицу од рођења једног од најзначајних управника новосадског, скопског и београдског Народног позоришта између два рата.
Др Бранислав Војиновић је био управник Народног позоришта у Београду у периоду од 1935. до 1939. године. Пре тога од 1924. до 1928. био је управник новосадског позоришта, потом од 1928. до 1935. управник позоришта ''Краљ Александар I'' у Скопљу.
Према речима ауторке изложбе, Војиновић је био веома образован, а глуми се посветио од самог детињства.
Она подсећа да се позоришним усавршавањем бавио током студентских дана у Паризу од 1916. до 1919.  и истиче да је приликом рада на припреми одбране докторске дисертације пратио репертоаре, развој глуме и начин функционисања позоришта у Лвову, Прагу и Минхену.
- Позоришне куће које је водио, и ансамбле у њима, у кратком року је реорганизовао. Својим везама и преданим радом модернизовао је репертоаре, утицао на рад опере и балета - каже музејски саветник Историјског музеја Србије Душица Бојић и оцењује да је током његовог времена успостављен сасвим нови дух и елитизам на српској позоришној сцени.
- Репертоар је обогаћен бројним страним и домаћим писцима чија су се дела по први пут представљала публици. Унео је шарм француске позоришне сцене и омогућио Народном позоришту из Београда да гостује у више европских метропола - додаје госпођа Бојић (на слици).
М.Б.