Vesti

IZLOŽBA POSVEĆENA BRANISLAVU VOJINOVIĆU 22.12. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

18 decembar 2012

Izložba "Dr Branislav Vojinović (1892-1951) - pozorište kao život", autorke Dušice Bojić biće otvorena u subotu 22. decembra (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta. Ulaz je besplatan.

Ovom izložbom, Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije, obeležava 120–tu godišnjicu od rođenja jednog od najznačajnih upravnika novosadskog, skopskog i beogradskog Narodnog pozorišta između dva rata.
Dr Branislav Vojinović je bio upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu u periodu od 1935. do 1939. godine. Pre toga od 1924. do 1928. bio je upravnik novosadskog pozorišta, potom od 1928. do 1935. upravnik pozorišta ''Kralj Aleksandar I'' u Skoplju.
Prema rečima autorke izložbe, Vojinović je bio veoma obrazovan, a glumi se posvetio od samog detinjstva.
Ona podseća da se pozorišnim usavršavanjem bavio tokom studentskih dana u Parizu od 1916. do 1919.  i ističe da je prilikom rada na pripremi odbrane doktorske disertacije pratio repertoare, razvoj glume i način funkcionisanja pozorišta u Lvovu, Pragu i Minhenu.
- Pozorišne kuće koje je vodio, i ansamble u njima, u kratkom roku je reorganizovao. Svojim vezama i predanim radom modernizovao je repertoare, uticao na rad opere i baleta - kaže muzejski savetnik Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i ocenjuje da je tokom njegovog vremena uspostavljen sasvim novi duh i elitizam na srpskoj pozorišnoj sceni.
- Repertoar je obogaćen brojnim stranim i domaćim piscima čija su se dela po prvi put predstavljala publici. Uneo je šarm francuske pozorišne scene i omogućio Narodnom pozorištu iz Beograda da gostuje u više evropskih metropola - dodaje gospođa Bojić (na slici).
M.B.