Vesti

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA I OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA RUSKIM UMETNICIMA

19 maj 2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otkrio je na ulazu u Muzej Narodnog pozorišta spomen-ploču ruskim umetnicima koji su dali značajan doprinos razvoju Nacionalnog teatra, a u foajeu druge galerije Gabrijela Komleva otvorila je izložbu “Ruski umetnici u prvim decenijama Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu”.

Na svečanoj ceremoniji, održanoj 19. maja uoči premijere baleta “Bajadera”, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović podsetio je da bi Drama, a naročito Opera i Balet Nacionalnog teatra izgledali znatno drugačije da nije bilo velikih ruskih umetnika koji su pomogli prilikom njihovog osnivanja.
- Da bi buduće generacije bile upoznate da svet nije počeo od nas, već od nekog davno pre nas, uprava Narodnog pozorišta je odlučila da se, u znak zahvalnosti, prema velikim ruskim umetnicima, koji su zadužili Nacionalni teatar, otkrije spomen ploča – rekao je Đurović.
Marković je ocenio da su ruski umetnici, između dva rata i naročito posle Drugog svetskog rata, u velikoj meri zadužili našu kulturu i naglasio da im zbog toga moramo odati veliku zahvalnost. Ministar je ukazao da se zahvaljujući njima te dve kulture prožimaju i dan danas, a kao rezultat toga primetno je uspostavljane određenih standarda, ne samo u srpskoj kulturi i Narodnom pozorištu, već i u Beogradu.
- Zadovoljstvo je otkriti ovu ploču kao što je zadovoljstvo što smo gospodin Konuzin i ja otkrili pre nekoliko dana ploču koja je posvećena Krasnovu, jednom od najvažnijih graditelja u Beogradu, ali i u Rusiji. Način na koji mi odajemo poštu pojedincima mora da bude, s jedne strane, ovako državni, institucionalan, ali mora da sadrži i jednu simboliku. Nema lepše simbolike nego ovde, pre no što siđete u muzej, gde je još živi prostor, gde stalno „živi“ Nušić, da korak desno od ulaza bude ova ploča. Većina tih umetnika je dolazila da pomaže zato što je pre toga bila barem „korak desno“ u svojoj zemlji – kazao je Marković.
Nedugo posle toga, u foajeu druge galerije, Komleva je otvorila izložbu “Ruski umetnici u prvim decenijama Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu”. Slavna ruska umetnica, koja je uradila koreografsku postavku “Bajadere”, rekla je da su izložba i predstava posvećene svim umetnicima i znamenitim ličnostima koje su svoj umetnički rad i iskustvo podarili Narodnom pozorištu. Ona je kompletnom ansamblu predstave poželela uspešnu premijeru i izrazila nadu da će „Bajadera“ kao jedan od „najlepših, najromantičnijih i najklasičnijih baleta ostati dugo na repertoaru Narodnog pozorišta“.
M.B.