Вести

ИЗВОЂЕЊЕМ БИЗЕОВЕ "КАРМЕН", 8. АПРИЛА ЗАПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА "КАРМЕНИЈАНА"

29 март 2014

Реализација пројекта Опере Народног позоришта у Београду под називом "Карменијана", започеће у уторак 8. априла, извођењем Бизеове "Кармен" у режији Небојше Брадића.
Представа ће бити одиграна на Великој сцени (19,30) поводом Светског дана Рома, а у оквиру међународне иницијативе "Декада за инклузију Рома 2005-2015".
- С обзиром да улазимо у последњу годину те иницијативе, наша идеја је била да се, као оперска кућа, на адекватан начин укључимо у њено обележавање. Пошто је "Кармен" наслов који се у великој мери односи на ту популацију, одлучили смо да направимо једну манифестацију која би трајала годину дана и у оквиру које би сваког месеца, изузев летњег периода када позориште не ради, на репертору била поменута Бизеова опера, али сваки пут са другом солисткињом у насловној улози - каже, у изјави за сајт Народног позоришта, в.д. директора Опере Јелена Влаховић.
Према њеним речима, та манифестација је замишљена као својеврсна ревија свих наших оперских певачица мецосопрана из Народног позоришта које тренутно певају Кармен, као и оних које су поникле у тој Кући, а у, међувремену, су направиле и велику каријеру у иностранству.
Госпођа Влаховић напомињене да ће свако извођење популарне Бизеове опере, бити пропраћено и изложбом коју ће посетиоци моћи да погледају у холу Велике сцене.
Поставком ће бити обухваћене све уметнице које су певале Кармен, од 1923. године када је то ремек-дело оперске уметности први пут постављено у Народном позоришту, па до данашњих дана.
На извођењу 8. априла, насловну улогу певаће Александра Ангелов, док је рола Микаеле поверена гошћи, припадници ромске мањине - сопрану Наташи Тасић.
Уочи представе, у Музеју Народног позоришта биће организован пријем за групу од петнаестак припадница ромске популације које живе у сиротињском, нехигијенском насељу у Крњачи.
- Све оне су одличне ученице, а ниједна од њих никад није била у позоришту. Те вечери, биће наше гошће на представи "Кармен". Циљ свега овога је инклузија те популације кроз просвету и културу - истиће Јелена Влаховић.
Светски дан Рома обележава се од 1971, када је 8. априла у Лондону одржан први светски конгрес Рома.
Обележавање овог дана је установљено како би се указало на њихов тежак положај и подстакле државе у којима припадници ове мањине живе да обрате посебну пажњу на унапређивање њиховог положаја.
Декада за инклузију Рома, коју обухвата период од 2005. до 2015. године, је међународна иницијатива, прва те врсте, у оквиру које су се владе Централне и Југоисточне Европе обавезале да, у регионалним оквирима, делују на унапређивању социјално-економског статуса и инклузији Рома.
Декада је међународна иницијатива која окупља Владе, међувладина тела и невладине организације, укључујући и цивилне организације Рома, са циљем да убрзају процес унапређења положаја Рома, као и транспарентно и мерљиво извештавање о постигнутом напретку.
Декада за инклузију Рома обухвата приоритетне области: образовање, запошљавање, здравље и становање. Владе укључених земаља обавезале су се да се унапређењем положаја Рома баве узимајући у обзир и кључне аспекте - сиромаштво, дискриминацију и родну равноправност.
У Декаду Рома укључено је девет земаља региона – Бугарска, Мађарска, Македонија, Румунија, Словачка, Србија, Хрватска, Чешка и Црна Гора.
М.Б.