Vesti

IZVOĐENjEM BIZEOVE "KARMEN", 8. APRILA ZAPOČINjE REALIZACIJA PROJEKTA "KARMENIJANA"

29 mart 2014

Realizacija projekta Opere Narodnog pozorišta u Beogradu pod nazivom "Karmenijana", započeće u utorak 8. aprila, izvođenjem Bizeove "Karmen" u režiji Nebojše Bradića.
Predstava će biti odigrana na Velikoj sceni (19,30) povodom Svetskog dana Roma, a u okviru međunarodne inicijative "Dekada za inkluziju Roma 2005-2015".
- S obzirom da ulazimo u poslednju godinu te inicijative, naša ideja je bila da se, kao operska kuća, na adekvatan način uključimo u njeno obeležavanje. Pošto je "Karmen" naslov koji se u velikoj meri odnosi na tu populaciju, odlučili smo da napravimo jednu manifestaciju koja bi trajala godinu dana i u okviru koje bi svakog meseca, izuzev letnjeg perioda kada pozorište ne radi, na repertoru bila pomenuta Bizeova opera, ali svaki put sa drugom solistkinjom u naslovnoj ulozi - kaže, u izjavi za sajt Narodnog pozorišta, v.d. direktora Opere Jelena Vlahović.
Prema njenim rečima, ta manifestacija je zamišljena kao svojevrsna revija svih naših operskih pevačica mecosoprana iz Narodnog pozorišta koje trenutno pevaju Karmen, kao i onih koje su ponikle u toj Kući, a u, međuvremenu, su napravile i veliku karijeru u inostranstvu.
Gospođa Vlahović napominjene da će svako izvođenje popularne Bizeove opere, biti propraćeno i izložbom koju će posetioci moći da pogledaju u holu Velike scene.
Postavkom će biti obuhvaćene sve umetnice koje su pevale Karmen, od 1923. godine kada je to remek-delo operske umetnosti prvi put postavljeno u Narodnom pozorištu, pa do današnjih dana.
Na izvođenju 8. aprila, naslovnu ulogu pevaće Aleksandra Angelov, dok je rola Mikaele poverena gošći, pripadnici romske manjine - sopranu Nataši Tasić.
Uoči predstave, u Muzeju Narodnog pozorišta biće organizovan prijem za grupu od petnaestak pripadnica romske populacije koje žive u sirotinjskom, nehigijenskom naselju u Krnjači.
- Sve one su odlične učenice, a nijedna od njih nikad nije bila u pozorištu. Te večeri, biće naše gošće na predstavi "Karmen". Cilj svega ovoga je inkluzija te populacije kroz prosvetu i kulturu - istiće Jelena Vlahović.
Svetski dan Roma obeležava se od 1971, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma.
Obeležavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i podstakle države u kojima pripadnici ove manjine žive da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja.
Dekada za inkluziju Roma, koju obuhvata period od 2005. do 2015. godine, je međunarodna inicijativa, prva te vrste, u okviru koje su se vlade Centralne i Jugoistočne Evrope obavezale da, u regionalnim okvirima, deluju na unapređivanju socijalno-ekonomskog statusa i inkluziji Roma.
Dekada je međunarodna inicijativa koja okuplja Vlade, međuvladina tela i nevladine organizacije, uključujući i civilne organizacije Roma, sa ciljem da ubrzaju proces unapređenja položaja Roma, kao i transparentno i merljivo izveštavanje o postignutom napretku.
Dekada za inkluziju Roma obuhvata prioritetne oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i stanovanje. Vlade uključenih zemalja obavezale su se da se unapređenjem položaja Roma bave uzimajući u obzir i ključne aspekte - siromaštvo, diskriminaciju i rodnu ravnopravnost.
U Dekadu Roma uključeno je devet zemalja regiona – Bugarska, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Slovačka, Srbija, Hrvatska, Češka i Crna Gora.
M.B.