Вести

„Лабудово језеро“, са интернационалним балетским звездама Аном Циганковом и Константином Аленом, изведено у Великој дворани Центра „Сава“

17 децембар 2019

Интернационалне балетске звезде Ана Циганкова и Kонстантин Ален гостовале су 17. децембра у главним улогама у „Лабудовом језеру“, на музику Петра Иљича Чајковског и у кореографији Kонстантина Kостјукова, изведеном у Великој дворани Центра „Сава“. 

У том бисеру класичног репртоара, Циганкова, добро позната београдској публици јер је са великим успехом гостовала на нашој сцени неколико пута, наступила је у ролама Одете и Одилије - белог и црног лабуда, док се Ален, који први пут борави у Београду, представио улогом Принца Зигфрида.  

Око 1500 поклоника балета, наградило је ове звезде светског реномеа дуготрајним и громогласним аплаузом, а нису штедели дланове ни кад су поздрављали целокупни ансамбл Балета, као и Оркестар Народног позоришта у Београду, под диригентском управом Ђорђа Павловића.

Kостјуков је урадио класичну верзију овог чувеног дела, петог у историји Народног позоришта, док је костимограф и сценограф - прослављени италијански модни креатор, Ренато Балестра, унео читав спектар боја захваљујући којима чувена балетска прича визуелно изгледа као у некој бајци. 

Суштину „Лабудовог језера“, за које Чајковски није ни претпостављао да ће постати езотеричан, магичан, снажно експресиван и најигранији балет у историји, чине заклетва као искушење љубави и преваре, сазревање кроз одлуке, људско двојство, лукавост, жртвовање, сједињавање у фиктивној смрти и апотеоза идеалној љубави.

Та прича о девојци која је злим чинима претворена у лабуда, добро је позната љубитељима балета широм света. Чаролија коју је на њу бацио зли чаробњак Ротбарт може нестати само ако сретне човека који ће је заувек волети и љубити. Једне ноћи рађа се љубав између Одете и младог принца Зигфрида. Принц, очаран њеном лепотом, куне се у вечну љубав. Током рођенданске забаве, Зигфрид тугаљиво размишља о својој лабудовој принцези. Међутим, његову тугу прекида долазак Ротбарта и његове кћерке Одилије која, обучена у црно, изгледа попут принчеве вољене. Зигфрид забуном изјављује љубав погрешној девојци... У последњем чину, након што се Принц супротстави Ротбарту и победи га, Одета поново, пошто су чини збачене, постаје прелепа девојка.
 
Представа је премијерно изведена 2. јуна ове године на Великој сцени Народног позоришта у Београду. 
М.Б.