Vesti

„Labudovo jezero“, sa internacionalnim baletskim zvezdama Anom Cigankovom i Konstantinom Alenom, izvedeno u Velikoj dvorani Centra „Sava“

17 decembar 2019

Internacionalne baletske zvezde Ana Cigankova i Konstantin Alen gostovale su 17. decembra u glavnim ulogama u „Labudovom jezeru“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog i u koreografiji Konstantina Kostjukova, izvedenom u Velikoj dvorani Centra „Sava“. 

U tom biseru klasičnog reprtoara, Cigankova, dobro poznata beogradskoj publici jer je sa velikim uspehom gostovala na našoj sceni nekoliko puta, nastupila je u rolama Odete i Odilije - belog i crnog labuda, dok se Alen, koji prvi put boravi u Beogradu, predstavio ulogom Princa Zigfrida.  

Oko 1500 poklonika baleta, nagradilo je ove zvezde svetskog renomea dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom, a nisu štedeli dlanove ni kad su pozdravljali celokupni ansambl Baleta, kao i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.

Kostjukov je uradio klasičnu verziju ovog čuvenog dela, petog u istoriji Narodnog pozorišta, dok je kostimograf i scenograf - proslavljeni italijanski modni kreator, Renato Balestra, uneo čitav spektar boja zahvaljujući kojima čuvena baletska priča vizuelno izgleda kao u nekoj bajci. 

Suštinu „Labudovog jezera“, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Ta priča o devojci koja je zlim činima pretvorena u labuda, dobro je poznata ljubiteljima baleta širom sveta. Čarolija koju je na nju bacio zli čarobnjak Rotbart može nestati samo ako sretne čoveka koji će je zauvek voleti i ljubiti. Jedne noći rađa se ljubav između Odete i mladog princa Zigfrida. Princ, očaran njenom lepotom, kune se u večnu ljubav. Tokom rođendanske zabave, Zigfrid tugaljivo razmišlja o svojoj labudovoj princezi. Međutim, njegovu tugu prekida dolazak Rotbarta i njegove kćerke Odilije koja, obučena u crno, izgleda poput prinčeve voljene. Zigfrid zabunom izjavljuje ljubav pogrešnoj devojci... U poslednjem činu, nakon što se Princ suprotstavi Rotbartu i pobedi ga, Odeta ponovo, pošto su čini zbačene, postaje prelepa devojka.
 
Predstava je premijerno izvedena 2. juna ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. 
M.B.