Вести

„МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНИ НА 20. МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

10 децембар 2015

Представа „Мали брачни злочини“, по тексту Ерика Емануела Шмита, у режији Филипа Гринвалда, изведена је са великим успехом 10. децембра на Сцени Културног центра Источно Сарајево, у оквиру 20. Међународног фестивала малих сцена и монодраме.
Савремени француски писац Шмит у овој „великој афери живота удвоје” у центар посматрања поставља модерног мушкарца и жену, разоткривајући сплет старомодних и савремених елемената њихових емотивних и физичких односа.
Заплет комада, у преводу Станице Лазаревић, настаје у тренутку када Лиз, сазнавши да јој супруг има амнезију, покушава да искористи ту ситуацију тако што настоји да га убеди у нешто што се заправо није ни десило.
Њих двоје, огрезли у баналности свакодневице, суочени са сопственом промашеношћу давно замрлих страсти, међусобно се киње и злостављају – у име љубави. Са друге стране, дирљиво је како за том истом љубављу очајнички чезну...
Гринвалд није режирао комедију, већ је урадио драму о незадовољству и вечитој и неутаженој чежњи за љубављу. Ипак, гледаоцима у препуној сали ништа није сметало да реагују баш онако како је Шмит и планирао – смехом.
На крају представе, која је те вечери одиграна 92. пут, нису штедели дланове да дугим и снажним аплаузом поздраве Нелу Михаиловић и Бориса Пинговића.
Драматург је Жељко Хубач, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Сара Куртовић, а дизајн звука Владимир Петричевић.
Представа је премијерно изведена 16. априла 2011. године на Сцени „Раша Плаовић“.
На јубиларном фестивалу, од 8. до 12. децембра, у селекцији драмског уметника Љубе Божовића, биће одиграно пет представа и четири монодраме.
Стручни жири, којим председава театролог Раде Симовић, а чланови су редитељи Витомир Митрић и Драган Елчић, доделиће четири награде - за најбољу представу, за најбољу монодраму, те за најбољег глумца и глумицу.
Осим „Малих брачних злочина“, у конкуренцији су и представе „Опасна игра“ (Позориште „Славија“, Београд), „Било једном у мају“ (Никшићко позориште), „Аутобиографија“ (Српско народно позориште, Нови Сад), „Мрешћење шарана“ (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука) и монодраме „Песник за песнике - Момчило Настасијевић“ ( Иван Перковић), „Надежда Петровић“ (Биљана Ђуровић), „Контраш“ (Љубомир Бандовић) и „Глумац, кажи нешто смешно“ (Ирфан Менсур).
М.Б.