Vesti

„MALI BRAČNI ZLOČINI“ SA VELIKIM USPEHOM IZVEDENI NA 20. MEĐUNARODNOM FESTIVALU MALIH SCENA I MONODRAME U ISTOČNOM SARAJEVU

10 decembar 2015

Predstava „Mali bračni zločini“, po tekstu Erika Emanuela Šmita, u režiji Filipa Grinvalda, izvedena je sa velikim uspehom 10. decembra na Sceni Kulturnog centra Istočno Sarajevo, u okviru 20. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame.
Savremeni francuski pisac Šmit u ovoj „velikoj aferi života udvoje” u centar posmatranja postavlja modernog muškarca i ženu, razotkrivajući splet staromodnih i savremenih elemenata njihovih emotivnih i fizičkih odnosa.
Zaplet komada, u prevodu Stanice Lazarević, nastaje u trenutku kada Liz, saznavši da joj suprug ima amneziju, pokušava da iskoristi tu situaciju tako što nastoji da ga ubedi u nešto što se zapravo nije ni desilo.
Njih dvoje, ogrezli u banalnosti svakodnevice, suočeni sa sopstvenom promašenošću davno zamrlih strasti, međusobno se kinje i zlostavljaju – u ime ljubavi. Sa druge strane, dirljivo je kako za tom istom ljubavlju očajnički čeznu...
Grinvald nije režirao komediju, već je uradio dramu o nezadovoljstvu i večitoj i neutaženoj čežnji za ljubavlju. Ipak, gledaocima u prepunoj sali ništa nije smetalo da reaguju baš onako kako je Šmit i planirao – smehom.
Na kraju predstave, koja je te večeri odigrana 92. put, nisu štedeli dlanove da dugim i snažnim aplauzom pozdrave Nelu Mihailović i Borisa Pingovića.
Dramaturg je Željko Hubač, scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.
Predstava je premijerno izvedena 16. aprila 2011. godine na Sceni „Raša Plaović“.
Na jubilarnom festivalu, od 8. do 12. decembra, u selekciji dramskog umetnika Ljube Božovića, biće odigrano pet predstava i četiri monodrame.
Stručni žiri, kojim predsedava teatrolog Rade Simović, a članovi su reditelji Vitomir Mitrić i Dragan Elčić, dodeliće četiri nagrade - za najbolju predstavu, za najbolju monodramu, te za najboljeg glumca i glumicu.
Osim „Malih bračnih zločina“, u konkurenciji su i predstave „Opasna igra“ (Pozorište „Slavija“, Beograd), „Bilo jednom u maju“ (Nikšićko pozorište), „Autobiografija“ (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), „Mrešćenje šarana“ (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka) i monodrame „Pesnik za pesnike - Momčilo Nastasijević“ ( Ivan Perković), „Nadežda Petrović“ (Biljana Đurović), „Kontraš“ (Ljubomir Bandović) i „Glumac, kaži nešto smešno“ (Irfan Mensur).
M.B.