Вести

Мецосопран Сања Анастасиа из Немачке гостовала као Амнерис у Вердијевој „Аиди“, насловну улогу певала Јасмина Трумбеташ Петровић

19 јануар 2019

Мецосопран Сања Анастасиа из Немачке гостовала је 19. јануара у улози Амнерис, у Вердијевој „Аиди“ која је изведена на Великој сцени, под диригентском управом Дејана Савића.

Насловну улогу певала је сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, египатски војсковођа Радамес био је тенор Јанко Синадиновић, ролу Аидиног оца, етиопског краља Амонасра тумачио је баритон Миодраг Д. Јовановић, врховног свештеника Рамфиса дочарао је бас Ненад Јаковљевић, а Краља Египта – бас Драгољуб Бајић.

У овом музичко-сценском делу у којем је дата синтеза италијанске оперске романтике и где се човечанска драма развија на узбудљивим сукобима људских страсти и трагичној подвојености између љубави и патриотизма, улоге су остварили и Александра Петровић (Свештеница) и Михаило Оташевић (Гласник).

У представи је учествовао Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду. 

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић. 

Једна од најпознатијих светских опера, "Аида", премијерно је изведена 10. априла 2013. године на Великој сцени под управом немачког диригента Питера Леонарда и у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.

Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Катарина Грчић, кореографију је урадио Константин Костјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
М.Б.

Сања Анастасиа

Мецосопран, магистар је соло-певања на Универзитету за музику и сценску уметност у Бечу, Аустрија. Од 2005. године ради као слободни уметник и живи у Немачкој.

Освојене бројне награде на такмичењима за соло певање потврдиле су њен неспорни таленат и отвориле јој врата бројних оперских кућа у Европи и свету.

Од 2011 до 2013. године Сања Анастасиа је била члан Државног позоришта у Мајнцу, Немачка, а наступала је у скоро свим земљама Европе, у Турској, Јужној Кореји, Јужној Африци и Јапану.

Од 2013. године редовни је гост на фестивалу Арена ди Верона у Италији где се се представила у шест различитих продукција – „Набуко”, “Травијата“, „Ромео и Јулија“, „Аида“, “Кармен” и “Бал под маскама.

Њен изузетно богат оперски и концертни репертоар укључује дела Вердија, Бизеа, Маскањија, Моцарта, Штрауса, затим Шуберта, Шумана, Рахмањинова, Прокофјева, Бетовена и других великана опере и соло песме.

Наступала је са врхунским певачима данашњице попут Пласида Доминга, гостовала са oркестрима као Московска, Београдска, Токијска филхармонија, Филхармонија Фондације Арена ди Верона и други, оперски подијум дели са најпознатијим колегама, режисерима и диригентима модерног оперског доба.

Недавно је наступила kao Кармен и Амнерис у Бугарској, Италији и Јапану, Ацучена у Румунији. Са кантатom Александар Невски поново je била гост Филхармонијског оркестра државног позоришта у Мајнцу, Немачкој. Са великим успехом по други пут гостовала је у Бриселу Опером Варна овога пута у новој продукцији опере Набуко.