Вести

Мецосопрану Александри Ангелов уручена Награда Фондације „Бреда Калеф“

25 март 2022

Награда Фондације „Бреда Калеф“, која се додељује за најбоље интерпретирану мецосопранску улогу у претходној сезони на сцени Народног позоришта, уручена је 23. марта Александри Ангелов.

Првакиња Опере Народног позоришта добила је признање за улогу Орфеја у опери Kристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“. 

На пригодној свечаности, одржаној уочи извођења те представе, награду је примила из руку госпође Калеф, примадоне Опере Народног позоришта у Београду која је на матичној сцени, током своје дуге и веома богате каријере, певала више од 50 водећих мецосопранских улога. 

Једногласну одлуку донео је жири у којем су, осим Бреде Калеф, били Драган Стевовић, Весна Стефановић и Мирко Леви. 

Александра Ангелов је захвалила Бреди Калеф на урученом признању истичући да је веома поносна и срећна што је награду добила баш од ње - изузетне уметнице, припаднице „златне генерације која је прославила оперу Народног позоришта широм Европе“. 

„Ову улогу не бих могла да креирам без мојих дивних колега са којима сам спремала ову представу. Ми јесмо овде појединци, али не можемо једни без других. Ја мислим да је овак награда, ипак, за све нас“, казала је Александра Ангелов коју је публика, као и Бреду Калеф, поздравила дуготрајним, снажним аплаузом. 

Ангелов је, у кратком говору, открила и да јој је госпођа Калеф била инспирација за улогу Дулсинеје, у „Дон Кихоту", коју је 2003. године певала у истоименој камерној опери која се изводила на Сцени „Раша Плаовић", под диригентском управом Ангела Шурева, са Живаном Сарамандићем у насловној роли. 

У конкуренцији за награду, једину у нашој земљи намењеној мецосопранима, биле су  све домаће и гостујуће певачице које у једној сезони наступају у операма Народног позоришта. 

Признање је установљено 2016. године, а досадашње добитнице су Јелена Влаховић, Вишња Попов и Наташа Јовић Тривић. 

Глукова опера „Орфеј и Еуридика“, по либрету Ранијерија де Kалцабиђија, под диригентском управом госта из Бугарске Диана Чобанова, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића, премијерно је изведена 23. јуна прошле године на Великој сцени.
 

Галерија