Вести

Молина Удовички Фотез на челу Драме уместо Тање Шљивар

1 новембар 2019

Нова директорка Драме Народног позоришта од 1. новембра је драматуршкиња Молина Удовички Фотез.

На ту функцију, у в.д. статусу, постављена је одлуком управнице Народног позоришта Иване Вујић, уместо драмске списатељице Тање Шљивар.

Ову информацију, управница је саопштила 1. новембра на крају конференције одржане поводом гостовања Kраљевског драмског позоришта „Драматен” из Стокхолма.  

Молина Удовички Фотез дипломирала је 1985. године на Факултету драмских уметности у Београду, одсек драматургија. Исте године запослила се као драматург у Редакцији драмског програма Телевизије Нови Сад и наредних година ради као драматург, уредник домаће драме и серијског програма, уредник стране драме и серијског програма и главни уредник Редакције драмског програма.

Током тог периода потписује четрдесетак ТВ драма, ТВ филмова и серија реализованих у Драмском програму телевизије Нови Сад (Балкан експрес – други део, Црни бомбардерНајвише на свету целомТито и ја, Вруће плате, Лето, Виолински кључ, Дивљи светац...) 

Као представник ЈРТ-а  1989. године члан је међународног жирија  за ТВ филмове и драме Prixfutura у Берлину када ТВ филм Телевизије Београд Случај Хармс добија  Grand prix фестивала. Године 1990. је најмлађи учесник на конференцији драмских експерата (Drama experts conference 1990 ) у Антверпену.

Године 1982 пошто је већ по њеном сценарију реализована ТВ драма Земља у режији Николе Лоренцина,  иста драма бива постављена и у Српском народном позоришту у Новом Саду у режији Радослава Дорића.

Аутор је неколико радио-драма, комада за децу и неколико телевизијских адаптација текстова других аутора ( Љубавно писмо Косте Трифковића, Како забављати господина Мартина Борислава Пекића...)                       

Кратко време је уредник у Играном програму Телевизије Београд, а од 2002. драматург Народног позоришта у Београду.

На представама ради са низом значајних позоришних редитеља као што су Јиржи Менцл ( Веселе жене виндзорске), Вида Огњеновић ( Три сестре, Муке са слободом, Незвани гост, Цар Едип ) Јагош Марковић (Покондирена тикваДрАнтигонаСвињски отац – Звездара театар) ,  Ивана Вујић (Хамлет), Никола Завишић ( Важно је звати се Ернест, Избирачица), Милан Нешковић ( Код вечите славине, Бела кафа ).

Од 2003 до 2011. године уз посао драматурга ради и као помоћник директора Драме Народног позоришта у Београду. Од јуна 2011. до фебруара 2013 године  је директор Драме националног театра.

У том периоду, у мају 2012.године Драма Народног позоришта је први пут у историји српског театра имала премијеру на даскама чувеног Глоб театра у Лондону (на Олимпијади културе) Шекспирове историјске хронике Хенри Шести у режији Никите Миливојевића и то на српском језику. 

Повремено се бави педагошким радом.