Вести

Монодрама „Ноћни писац” свестраног белгијског уметника Јана Фабра, у маестралном извођењу Слободана Бештића премијерно изведена на Сцени „Раша Плаовић”

22 фебруар 2020

Монодрама „Ноћни писац”, по тексту, у сценографији и режији свестраног белгијског уметника светског гласа Јана Фабра, и маестралном извођењу првака Драме Народног позоришта у Београду Слободана Бештића, премијерно је одиграна 22. фебруара на Сцени „Раша Плаовић”.

„Ноћни писац“ је визионарска и разоружавајућа химна субверзивном и интригантном уметнику Јану Фабру у којем се публици не представља он, као визуелни уметник и позоришни стваралац, него се прича фокусира на Фабров стваралачки аспект, односно његове текстове, који често остају у сенци.

Они, попут Фабрових цртежа, осликавају његова интимна искуства, жеље, идеје и опсесије. Често их пише ноћу, (када је све тихо и самоћа се спусти на човека) својим веома оригиналним језиком отварајући врата свету пуном фантазије и изненађујућих сазнања. 

То је путовање јаких боја, почевши од уметникове младости до данас. Публика је чула мисли везане за дневне активности, обиље неодољивих идеја и амбициозних пројеката, као и о ноћном бивствовању, када се креативност стапа са бесом и промишљањем о животу, љубави и сексуалном аспекту телесне енергије. 

Да је представа наишла на веома добар пријем код одушевљене публике, говоре стајаће овације и буран аплауз за двојицу вансеријских позоришних уметника (Бештића на сцени и Фабра у гледалишту) који је, заиста, дуго, дуго, после њеног завршетка, одјекивао препуном салом.

Драматург је Мије Мартенс, а композитор Стеф Kамил Kарленс. 

Реализација сценографије била је поверена Јасни Сарамандић, реализација костима Катарини Грчић Николић, а израда тела лутке Јана Фабра - Горану Беланчевићу. 

Народно позориште у Београду припремило је представу „Ноћни писац“, која ће бити на редовном репертоару Сцене „Раша Плаовић, у сарадњи са Kомпанијом Траблејн из Антверпена и Kултурним центром Београда. 

Након завршетка представе и краткотрајне паузе, одржан је разговор публике са Јаном Фабром. Пре тога, управница Ивана Вујић уручила је славном уметнику Плакету Народног позоришта у Београду.

Гостовањем у Београду Фабр је повезао три институције – Kултурни центар Београда, Народно позориште и Народни музеј, а осим монодрамом „Ноћни писац“ и трећим томом књиге „Ноћни дневник“, представио се и изложбом „Празник малих пријатеља“, која ће у Народном музеју бити отворена до 5. априла. Ови уметнички радови одражавају његов митски универзум усредсређен на питања живота и смрти, лепоте и ужаса, крхкости и насиља, смртности и вечности … Повезаност Фабровог рада у области визуелних уметности, позоришта и књижевности је једноставна, а заснована је на цртежу и запису. 

Фабр, рођен 1958. године, сматра се једним од најиновативнијих и најсвестранијих савремених уметника. Аутор је низа дела из области позоришта, која су преведена и објављена широм света. С временом је створио изузетан опус у области визуелних уметности. Творац је низа запажених изложби и први живи уметник који је излагао у Лувру (Анђео преображења, 2008), као и у Ермитажу, у Санкт Петербургу (2016). 

На Битефу је учествовао са представама „Моћ позоришних лудости” (награђена Гран пријем „Мира Траиловић” 1984. године), „Прометеј Пејзаж II” (отворила 45. Битеф) и 24-часовним „Олимпом” са којим је убедљиво тријумфовао пре две године. Реч је о јединственој представи у историји тог фестивала и по томе што је истовремено добила Гран при „Мира Траиловић“, Награду “Политике” за најбољу режију и Награду публике.
М.Б.