Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана премијера драме „Пеликан“ Августа Стриндберга, у режији Ђурђе Тешић

23 фебруар 2022

Драма “Пеликан” Аугуста Стриндберга, која се бави потрагом и потребом за истином у оквиру једне породице, премијерно је изведена 23. фебруара на Сцени „Раша Плаовић“, у режији Ђурђе Тешић.

Истичући уочи премијере да овај комад, који је славни шведски књижевник, драматург и песник написао 1907. године, није лак ни по теми, ни по начину писања и да представља ауторов растанак са натурализмом, редитељка, која потписује и адаптацију, указала је да је овде реч о једној „узнемирујућој и потресној причи о освети сопствене деце”.

„У ликовима деце препознала сам јунаке нашег доба, а у лику мајке, коју Стриндберг иронично назива пеликаном јер је то птица која се жртвује за своју децу, препознала сам савремено доба. Kомад је на базичном нивоу породична драма, распад једне породице коју представаља једна заправо анти-мајка, али други слој комада, који има пуно симболизма, јесте и однос према мајци Европи. Покушала сам да тај ниво развијем, а да задржим ту елементарну људску драму у којој се можемо препознати, јер мислим да сви живимо у терору лажи и да човеку није лако да у антиморалном времену одржи психолошку стабилност и да не оде у самодеструкцију. Питање истине је прворазредно филозофско и уопште, животно питање. Најважније у драми Пеликан, за мене, јесте увид у оно што у нама производи лаж, у последице лажи и питање како се носити са осећањем да смо константно лагани од стране људи којима би требало апсолутно да верујемо. (...) За мене је Пеликан метафизичка драма са елементима психолошког трилера и драме апсурда. Појављује се и једна врста специфичног апсурдног хумора. Радњу сам сажела у једну ноћ, тачније цела драма догађа се од касног поподнева до дубоко у ноћ“... каже Ђурђа Тешић.

Душанка Стојановић Глид тумачи лик мајке, сина игра Недим Незировић, ћерку Ива Милановић, зета Вучић Перовић, а служавку Вања Ејдус.

На крају представе, после сат и петнаест минута веома надахнуте игре, гледаоци су их поздравили вишеминутним, снажним, аплаузом. 

Комад је посвећен преминулом прваку Драме Народног позоришта Борису Kомненићу (1957-2021), који је требало да игра главну улогу у Стриндберговој драми „Отац” у режији Ђурђе Тешић. Након његове смрти, уместо тог комада, у репертоарски план премијера уврштен је „Пеликан“, у преводу Мирославе Буљан.

Прва реприза биће одржана у суботу 26. фебруара с почетком у 20 часова.