Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана промоција збирке песама Бориса Пинговића „Да ништа признао не бих“

6 новембар 2017

Промоција збирке песама „Да ништа признао не бих“, чији је аутор глумац Народног позоришта Борис Пинговић, одржана је 6. новембра на Сцени „Раша Плаовић“.

Пинговићева најновија, друга по реду, збирка песама, одражава једну помало тужну слику света, али она се надвладава дискретним хумором, самоиронијом, а понекад и гротеском.

Читајући ове стихове, читалац почиње да разуме и осећа запитаност лирског субјекта над фатумом пролазности и његову неснађеност и инхибираност услед те неминовности.

Упркос томе, ови стихови ослобођени су сваке патетичности, а наговештени бол се пародичним сликама преображава у ведар однос према животу.

У овој збирци, коју је објавила издавачка кућа „Плато“ у оквиру библиотеке „Посебна издања“, Пинговић успешно развија савремени песнички израз који је својим ритмом, метром и језиком ослоњен на најлепшу традицију наше поезије, а који својим мотивским слојевима и стилским склопом, одражава стање модерног света.

Осим аутора, о књизи су говорили уредница у „Платоу“ Наташа Анђелковић, лекар и књижевник Павле Ковачевић и драмски уметник Небојша Дугалић, који је са својим колегама Небојшом Љубичићем и Ненадом Стојменовићем читао песме из ове збирке.

Пинговић је дипломирао глуму 1994. године на Факултету драмских уметности, у класи професора Владимира Јевтовића.

Највећи број улога одиграо је у Народном позоришту у Београду, које му је и матична Кућа.

Прву збирку песама „Чубрина 3а“, објавио је 2013. године.

Објављивао је поезију у књижевним часописима и дневним листовима.
М.Б.

Галерија