Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН БАЛЕТ „КОПЕЛИЈА“, У КОРЕОГРАФИЈИ ЉУБИНКЕ И ПЕТРА ДОБРИЈЕВИЋА

15 децембар 2015

Балет у два чина „Копелија“, на музику Леа Делиба, у кореографији Љубинке и Петра Добријевића, премијерно је изведен 15. децембра на Великој сцени.
У главним улогама наступили су Ана Павловић (Сванилда), Јован Веселиновић (Франц) и Дејан Коларов (Копелијус).
У представи је учествовао целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Оркестром је дириговао Ђорђе Павловић.
Декор је урадио Мираш Вуксановић, а костиме Катарина Грчић Николић.
Репетитори су Марија Вјештица, Паша Мусић и Светозар Адамовић,
Била је то шеста поставка у Народном позоришту тог сентименталног балета са комичним елементима за који је оригиналну кореографију урадио Артур Сен-Леон.
Овај славни француски играч, балетски либретиста, кореограф и композитор, заједно са Шарлом Нуитером, написао је и либрето урађен по новели „Пескар“ чувеног немачког писца, диригента и сликара Ернста Теодора Амадеуса Хофмана.
Сан чудног доктора Копелијуса да удахне живот својој креацији, једној лутки, превазилази причу и постаје универзална тема о некоме ко је другачији од нас. Сванилда, својим прерушавањем у Копелију, доводи га у заблуду да је то могуће, чини га срећним, али његови се снови руше сазнањем да је у питању само лутка. Остаје сам, очајан, са својом креацијом - сломљеном лутком. Али Копелијус, креатор, уметник, стваралац, опрашта младости и прикључује се средини која га је до тада одбацивала и учествује у весељу и прослави живота и младости...
Копелијус, Љубинке и Петра Добријевића, је помало и Дон Кихот, сањар, идеалиста или балетмајстор који својој креацији жели да удахне оно што најбоље зна и уме - Душу плеса.
На крају представе, публика је комплетну уметничку екипу наградила дуготрајним и бурним аплаузом.
“Копелија“ је на сцени Народног позоришта први пут изведена 11. јуна 1924. године у кореографији Александра Фортуната. Улогу Сванилде креирале су у алтернацији велике балерине нашег балета Јелена Пољакова, Нина Кирсанова и Наташа Бошковић, Копелијус је био Василије Шумски, а Франц – Фортунато. Касније су у тој роли наступали и Макс Фроман и Анатолиј Жуковски.
Наредна премијера одржана је 21. јуна 1948. године. Кореографију је урадио Димитрије Парлић који је, у алтернацији, са Александром Доброхотовим тумачио лик Франца. Сванилду су дочарале Рут Парнел/ Вера Костић/ Душанка Сифниос, док су се у улози Копелијуса смењивали Драго Погачар и Бранко Марковић.
Непуних 15. година касније, „Копелија“ је имала још једну премијеру у Народном позоришту - 27. фебруара 1963. Овога пута, кореографију и режију урадила је Вера Костић која је главне улоге поверила Лидији Пилипенко (Сванилда), Жарку Пребилу (Франц) и Милану Момчиловићу (Копелијус).
Чувени балетски играч, кореограф и педагог Димитрије Парлић, после вишегодишње паузе, још једном је одлучио да на сцени Народног позоришта постави „Копелију“. Премијера је одржана 14. фебруара 1980. а у главним улогама била су истакнута имена нашег балета - Љиљана Шарановић Николић/ Милица Бијелић (Сванилда), Душан Симић/ Радомир Вучић (Франц) и Владимир Логунов (Копелијус).
Последња поставка урађена је 19. новембра 1991. године, а представа се наизменично изводила на тадашњој сцени Националног театра у Земуну и у матичној згради на Тргу Републике. Кореографију и режију Димитрија Парлића пренели су Вишња Ђорђевић, Душан Симић и Владимир Логунов, а у главним улогама били су Милица Бијелић/ Душка Драгичевић (Сванилда), Ранко Томановић/ Ненад Јеремић (Франц) и Стеван Хаџи Славковић/ Ратко Петровић (Копелијус).
„Копелија“ је праизведена 25. маја 1870. године у Париској опери.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ