Вести

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ПОСТАЛО ЧЛАН ЕВРОПСКЕ ТЕАТАРСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ

10 октобар 2016

На Генералној скупштини Европске театарске конвенције (European Theatre Convention), Народно позориште у Београду једногласно је 7. октобра примљено у пуноправно чланство те највеће театарске мреже у Европи, коју чини више од 50 европских театара из 20 земаља која презентују најбоље позоришне продукције у својим земљама.
Овогодишњи скуп, који је у оквиру 56. Интернационалног театарског фестивала "МЕСС" одржан од 6. до 10. октобра у Бошњачком институту у Сарајеву, окупио је више од 50 позоришних професионалаца највишег ранга који су представљали 20 реномираних европских националних театара и културних институција.
Такође, међу учесницима су били и бројни међународни стручњаци и предавачи из области књижевности, дигиталне технологије и културе, као и награђивани позоришни уметници из региона.
Током трајања скупа, одржане су бројне дискусије на којима су размењиване идеје о улози театра као примера прихватања и разумевања, као медијатора у интеркултурним конфликтима, али и као места где се ти конфликти решавају мирним путем и на креативни начин.
Европска театарске конвенција основана је у Паризу 1988. године.
М.Б.