Вести

ПОЗОРИШНА ТРУПА “УРА“ 28. МАЈА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ СА ПРЕДСТАВОМ „ДАР“

18 мај 2015

Позоришна трупа “Ура“ гостоваће у четвртак 28. маја на Сцени "Раша Плаовић" (20,30) са драмом „Дар“ која представља део ширег друштвено-ангажованог пројекта који има за циљ упознавање јавности са аутизмом и проблемима са којима се суочавају они који се налазе у том стању.
Текст за представу, премијерно изведену 10. децембра прошле године у Установи културе “Вук Караџић” поводом Дана људских права, написала је глумица Народног позоришта у Београду Милена Ђорђевић, а инсценацију је урадио њен супруг и колега, такође глумац Народног позоришта, Милош Ђорђевић, којем је ово режисерски првенац.
Комад ''Дар'' приказује дечака Косту и његову породицу од његовог рођења до пубертета. Он је посебан и другачији. Коста има дар. Научиће своју породицу да поново воли, окупиће их и вратити правим вредностима, а све нас подсетити на смисао нашег постојања на свету. Кроз представу на несвакидашњи, духовит и дирљив начин публика ће моћи да подсети себе да треба мало успорити у животу и гледати у оне до којих нам је стало, да је тренутак тај који чини живот лепшим и да га не треба пропуштати.
У овој несвакидашњој причи о љубави, различитостима и прихватању себе и других играју Стојан Ђорђевић, Милена Ђорђевић, Милан Ковачевић, Боба Латиновић, Маја Ранђић и Зорана Бећић.
Јасмина Урошевић је продуцент, костиме је креирала Вања Поповић, а графички дизајн урадила је Андреа Сунтурлић.
Овај комад добио је и пуну подршку Секретаријата за образовање и дечју заштиту Града Београда јер на уметнички релевантан начин скреће пажњу јавности на особе са аутизмом и указује на то да они примају и пружају љубав онако како то сви чинимо.
- Будући да је представа едукативна и на уметнички начин показује да различитост има своје предности, сматрамо да треба да је види што већи број деце и ученика. Поруку да свако има право да буде посебан, али и да смо сви једнаки и да имамо иста права и потребе, најмлађи посебно добро усвајају у драмској форми, па Секретаријат за образовање и дечју заштиту подржава њено извођење за ученике основних и средњих школа Београда. Ова представа је и пример добре праксе инклузије у култури и друштвене ангажованости. Посебно је значајно што се после сваког извођења организује интерактивна трибина, на којој млади људи о овој теми могу да разговарају са стручњацима и глумцима представе „Дар” – наведено је, између осталог, у писму које је секретар Секретаријата за образовање и дечју заштиту Града Београда Снежана Ђурић упутила Милени Ђорђевић.
М.Б.