Вести

Нушићева „Госпођа министарка“ испраћена овацијама у Хрватском народном казалишту у Загребу

19 јануар 2020

Једна од најдуговечнијих представа са актуелног драмског репертоара Народног позоришта – Нушићева „Госпођа министарка“, у режији Јагоша Марковића, гостовала је 19. јануара на Великој сцени Хрватског народног казалишта у Загребу.

Био је то први наступ ансамбла Драме Народног позоришта у том најзначајнијем хрватском театру после 38. година, а одушевљена загребачка публика у препуној сали, која је одавно била распродата (унето је још педесетак столица), овацијама је испратила глумачки ансамбл који је, у насловној улози, предводила Радмила Живковић. 

На 164. извођењу ове популарне Нушићеве комедије од премијере, која је одржана 10. марта 2004. године, заслужен, буран, аплауз добили су и Олга Одановић (Дара), Сања Марковић (Рака), Александар Срећковић (Чеда Урошевић), Андреја Маричић (Др Нинковић), Бранко Видаковић (Ујка Васа), Добрила Стојнић (Тетка Савка), Анђелка Миливојевић (Тетка Даца), Димитрије Илић (Пера Kаленић), Милош Ђуровић (Сава Мићић), Радован Миљанић (Панта), Дејана М. Гајдаш (Соја), Предраг Милетић (Теча Јаков), Бојана Бамбић (Анка), Милена Ђорђевић (Учитељица енглеског), Душан Матејић (Пера Писар), Гојко Балетић (Сима Поповић), Иван Николић (Бистро дете), Иван Иванов (Жандар)...

Наступ у главном граду Републике Хрватске представљао је и наставак успешно започете сарадње која је започела недавно, 23. новембра, гостовањем ХНK-а с представом „Циганин, али најљепши“, по тексту Kристиана Новака, у режији Ивице Буљана, а која је иницирана пролетос договором о поновном успостављању веза између две Куће који су постигли управница Народног позоришта Ивана Вујић, интендантица ХНK Дубравка Вргоч и редитељ Буљан, који је и директор Драме ХНK.

Последњи пут Народно позориште гостовало је у загребачком ХНK-а средином маја 1982. године с комадом Kлода Верморела „Лењин, Стаљин, Троцки“, у режији Николе Јефтића.
М.Б.

Репортажу из Вечерњих новости можете прочитати ОВДЕ

Критику објављену на хрватском сајту Tportal.hr можете прочитати ОВДЕ

Репортажу из Политике можете прочитати ОВДЕ