Вести

ОДРЖАНА СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ СВЕТИСЛАВА БОЖИЋА “МЕЛАНХОЛИЧНИ СНОВИ ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА”

28 фебруар 2015

Светска премијера опере Светислава Божића “Меланхолични снови грофа Саве Владиславића”, под диригентском управом Ђорђа Павловића, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића,одржана је у суботу 28. фебруара на Великој сцени.
У препуној сали, публика је са концентрацијом и великом пажњом пратила ово дело у којем се преплићу секуларни и сакрални мотиви, меланхолија и уздржана радост.
На крају представе, бурним аплаузима и овацијама у трајању од скоро 15 минута, поздравила је комплетну ауторску и уметничку екипу коју су предводили Иван Томашев (Сава Владиславић), Марко Калајановић (Никола Тесла), Сања Керкез (Елен, Муза, Бела голубица), Јадранка Јовановић (Владарка, Анђео искушења), Ненад Чича (Владар, Млади Тесла), Игор Матвејев (Меанџић), Слободан Живковић (Буде)...
У представи је учествовао Оркестар, Балет и Хор Народног позоришта у Београду који је представљао глас народа кроз разне епохе.
Божић је аутор и либрета, који је заснован на животу грофа Саве Владиславића - Рагузинског (1668 — 1738), који је био руски дипломата српског порекла на двору руског цара Петра Великог и царице Катарине Прве.
Јован Дучић у књизи о овом "Србину дипломати на руском двору" и оснивачу руске обавештајне службе каже да је "за четвртину столећа био умешан у све важне догађаје у Русији" - закључење војног савета са Молдавијом, мир са турским султаном, конкордат са папом, прво разграничење Русије са Кином, у којој је његовом заслугом, како се верује, саграђена прва православна црква. 
Дучић посебно наглашава да је гроф Сава Владиславић "први Србин који је још на истеку тамног 17. столећа задобио православну Русију и лично цара Петра Великог за ослобађање српства и Балкана". 
Према Божићевим речима, ово није историјска опера, ни опера радње, него стања у коме једно биће преживљава преко речи великих песника Црњанског, Дучића, Настасијевића и Дејана Медаковића неки могући ток човека који је успео у свету, али никада није служио свог господара.
Либрето је, осим поезијом поменутих песника, инспирисан и фрагментима драме “Никола Тесла” Милоша Црњанског.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Катарина Грчић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
М.Б.

Више фотографија са премијере можете погледати ОВДЕ