Vesti

ODRŽANA SVETSKA PREMIJERA OPERE SVETISLAVA BOŽIĆA “MELANHOLIČNI SNOVI GROFA SAVE VLADISLAVIĆA”

28 februar 2015

Svetska premijera opere Svetislava Božića “Melanholični snovi grofa Save Vladislavića”, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića,održana je u subotu 28. februara na Velikoj sceni.
U prepunoj sali, publika je sa koncentracijom i velikom pažnjom pratila ovo delo u kojem se prepliću sekularni i sakralni motivi, melanholija i uzdržana radost.
Na kraju predstave, burnim aplauzima i ovacijama u trajanju od skoro 15 minuta, pozdravila je kompletnu autorsku i umetničku ekipu koju su predvodili Ivan Tomašev (Sava Vladislavić), Marko Kalajanović (Nikola Tesla), Sanja Kerkez (Elen, Muza, Bela golubica), Jadranka Jovanović (Vladarka, Anđeo iskušenja), Nenad Čiča (Vladar, Mladi Tesla), Igor Matvejev (Meandžić), Slobodan Živković (Bude)...
U predstavi je učestvovao Orkestar, Balet i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu koji je predstavljao glas naroda kroz razne epohe.
Božić je autor i libreta, koji je zasnovan na životu grofa Save Vladislavića - Raguzinskog (1668 — 1738), koji je bio ruski diplomata srpskog porekla na dvoru ruskog cara Petra Velikog i carice Katarine Prve.
Jovan Dučić u knjizi o ovom "Srbinu diplomati na ruskom dvoru" i osnivaču ruske obaveštajne službe kaže da je "za četvrtinu stoleća bio umešan u sve važne događaje u Rusiji" - zaključenje vojnog saveta sa Moldavijom, mir sa turskim sultanom, konkordat sa papom, prvo razgraničenje Rusije sa Kinom, u kojoj je njegovom zaslugom, kako se veruje, sagrađena prva pravoslavna crkva. 
Dučić posebno naglašava da je grof Sava Vladislavić "prvi Srbin koji je još na isteku tamnog 17. stoleća zadobio pravoslavnu Rusiju i lično cara Petra Velikog za oslobađanje srpstva i Balkana". 
Prema Božićevim rečima, ovo nije istorijska opera, ni opera radnje, nego stanja u kome jedno biće preživljava preko reči velikih pesnika Crnjanskog, Dučića, Nastasijevića i Dejana Medakovića neki mogući tok čoveka koji je uspeo u svetu, ali nikada nije služio svog gospodara.
Libreto je, osim poezijom pomenutih pesnika, inspirisan i fragmentima drame “Nikola Tesla” Miloša Crnjanskog.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Katarina Grčić, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
M.B.

Više fotografija sa premijere možete pogledati OVDE