Vesti

POVODOM SVETSKOG DANA OPERE NA VELIKOJ SCENI IZVEDENI “MELANHOLIČNI SNOVI GROFA SAVE VLADISLAVIĆA”

8 maj 2015

Povodom Svetskog dana opere, u petak 8. maja, na Velikoj sceni, izvedena je opera Svetislava Božića “Melanholični snovi grofa Save Vladislavića”, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića.
U podeli su bili Ivan Tomašev (Sava Vladislavić), Vuk Zekić (Nikola Tesla), Sanja Kerkez (Elen, Muza, Bela golubica), Jadranka Jovanović (Vladarka, Anđeo iskušenja), Nenad Čiča (Vladar, Mladi Tesla), Igor Matvejev (Meandžić), Slobodan Živković (Bude)...
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Božić je autor i libreta, koji je zasnovan na životu grofa Save Vladislavića - Raguzinskog (1668 — 1738), koji je bio ruski diplomata srpskog porekla na dvoru ruskog cara Petra Velikog i carice Katarine Prve.
Jovan Dučić u knjizi o ovom "Srbinu diplomati na ruskom dvoru" i osnivaču ruske obaveštajne službe kaže da je "za četvrtinu stoleća bio umešan u sve važne događaje u Rusiji" - zaključenje vojnog saveta sa Moldavijom, mir sa turskim sultanom, konkordat sa papom, prvo razgraničenje Rusije sa Kinom, u kojoj je njegovom zaslugom, kako se veruje, sagrađena prva pravoslavna crkva.
Dučić posebno naglašava da je grof Sava Vladislavić "prvi Srbin koji je još na isteku tamnog 17. stoleća zadobio pravoslavnu Rusiju i lično cara Petra Velikog za oslobađanje srpstva i Balkana".
Prema Božićevim rečima, ovo nije istorijska opera, ni opera radnje, nego stanja u kome jedno biće preživljava preko reči velikih pesnika Crnjanskog, Dučića, Nastasijevića i Dejana Medakovića neki mogući tok čoveka koji je uspeo u svetu, ali nikada nije služio svog gospodara.
Libreto je, osim poezijom pomenutih pesnika, inspirisan i fragmentima drame “Nikola Tesla” Miloša Crnjanskog.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Katarina Grčić, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
Svetski dan Opere je praznik koji se u operskim kućama širom planete obeležava od 2007. godine, kada su proslavljena četiri veka te scenske umetnosti.
M.B.