Vesti

PRETPREMIJERNO IZVOĐENjE MOCARTOVE OPERE „BASTIJEN I BASTIJENA“ 28. MARTA, POVODOM OBELEŽAVANjA SVETSKOG DANA OSOBA SA AUTIZMOM

27 mart 2016

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, u ponedeljak 28. marta (12,00) na Sceni „Raša Plaović“, biće pretpremijerno izvedena opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, namenjena deci do 12 godina.
U ovoj jednočinoj komičnoj operi, naslovne uloge poverene su Sofiji Pižurici i Slobodanu Živkoviću, a lik Kolasa - Strahinji Đokiću.
Dirigent-pijanista je Stefan Zekić, a reditelj Ana Grigorović, koja, u izjavi za sajt Narodnog pozorišta, objašnjava da se predstava radi u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta u Beogradu „Opera u škole“ koji ima za cilj da „kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih opera tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori novu publiku“.
-„Bastijen i Bastijena“ je prva u nizu od tri planirane produkcije opera jednočinki. Kako je Mocart ovu operu pisao sa 12 godina, njen zaplet je neodoljivo dečiji, a u našem izvođenju je osavremenjivanjem dodatno približen današnjim klincima. Radnja se dešava u usnuloj šumi koju posećuje gospodin Kolas, čarobnjak modernog doba. On plete zaplet ljubavne svađe Bastijena i Bastijene, dajući im po jedan mobilni telefon... – otkriva mlada i talentovana rediteljka.
Scenograf je Jasna Saramandić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.
Premijera „Bastijena i Bastijene“ očekuje se, najverovatnije, u maju.
M.B.