Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održana premijerna obnova Mocartove interaktivne operske predstave za decu „Bastijen i Bastijena“

20 mart 2019

Premijerna obnova interaktivne operske predstave za decu Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ane Grigorović, sa novim protagonistima i dramaturško-rediteljskim adaptacijama, održana je 20. marta u podne na Sceni „Raša Plaović”.

U ovoj jednočinoj operi, izvedenoj povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade, a u okviru obeležavanja sedamdesetogodišnjice Saveta Evrope, uloge su ostvarili Mina Gligorić (Bastijena), Siniša Radin (Bastijen), Miloš Milojević (Kolas) i Bojana Bambić (Kolina).

U predstavi su učestvovali i članovi Orkestra Opere Narodnog pozorišta Edit Makedonska (Gospođa prva violina), Uroš Jović (Gospodin druga violina), Mirko Crnojević (Gospodin viola), Siniša Jovanović (Gospodin violončelo), Duško Nenadović (Gospodin oboa) i Nevena Živković (Gospođa klavir).

Oduševljena publika u prepunoj sali, u kojoj su većinom bila deca uzrasta do 12 godina, ispratila je kompletnu umetničku ekipu, na kraju ove pedesetominutne predstave, višeminutnim burnim ovacijama. 

Scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, a kostime Katarina Grčić. 

„Bastijen i Bastijena“ (premijerno izvedena 15. maja 2016. godine na Sceni „Raša Plaović“) je interaktivna predstava za decu i kao jedno od prvih Mocartovih operskih dela idealna je za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom.
 
Bastijen i Bastijena igraju ljubavne igre koje im smišlja Kolas, a da bi proverili svoju ljubav koriste čak i društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. U toj igri učestvuje i Kolina koja sa publikom posmatra predstavu i otkriva im tajne opere...

Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz novi lik Koline imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom. 

Interakcija sa publikom odigravala se kroz predstavu, ali i nakon nje, kroz razgovor sa autorima koji su moderirali članovi tima projekta „Mali pozorišni eksperti“, a koji, takođe, edukuju mlade i pokušavaju da im približe ovaj žanr. 

Prva repriza biće održana u nedelju 24. marta u 12 časova.
M.B.