Vesti

MOCARTOVA OPERA „BASTIJEN I BASTIJENA“ PREMIJERNO IZVEDENA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

15 maj 2016

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, namenjena deci do 12 godina, premijerno je izvedena u nedelju 15. maja na Sceni „Raša Plaović“.
Naslovne uloge ostavrili su Sofija Pižurica i Slobodan Živković, dok je lik Kolasa tumačio Strahinja Đokić.
Dirigent-pijanista bio je Stefan Zekić.
Mnogobrojna publika uživala je u toj operi romantičnog sadržaja sa modernim rediteljskim pristupom, a na kraju predstave umetnike je nagradila višeminutnim burnim aplauzom.
Predstava „Bastijen i Bastijena“, u režiji Ane Grigorović, pripremljena je u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta u Beogradu „Opera u škole“ koji ima za cilj da, kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih naslova tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori novu publiku.
Jedna od najkraćih Mocarovih opera „Bastijen i Bastijena“, nastala je kada je slavni kompozitor imao samo 12 godina, a naručio ju je doktor iz Beča Franc Mesmer 1768. godine.
Ova laka i poletna opera, koja podseća na dečiju igru, donosi priču o ljubavi između mlade pastirice Bastijene i njenog dragog Bastijena, u koga je beskrajno zaljubljena. Pošto je zabrinuta da se Bastijenu sviđa druga devojka, Bastijena u očaju odlučuje da potraži pomoć od čarobnjaka Kolasa...
Scenograf je Jasna Saramandić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.
M.B.