Vesti

MOCARTOVA OPERA „BASTIJEN I BASTIJENA“ PRETPREMIJERNO IZVEDENA POVODOM OBELEŽAVANjA SVETSKOG DANA OSOBA SA AUTIZMOM

28 mart 2016

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, u ponedeljak 28. marta na Sceni „Raša Plaović“, u matine terminu, pretpremijerno je izvedena jednočina komična opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, namenjena deci do 12 godina.
Naslovne uloge ostavrili su Sofija Pižurica i Slobodan Živković, dok je lik Kolasa tumačio Strahinja Đokić.
Publika u prepunoj sali, u kojoj je bio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, uživala je u toj operi romantičnog sadržaja sa modernim rediteljskim pristupom, a na kraju predstave umetnike je nagradila dugotrajnim i snažnim aplauzom.
Izvođenju je prisustvovalo i oko 200 korisnika i zaposlenih Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.
Dirigent-pijanista bio je Stefan Zekić, a reditelj Ana Grigorović.
Predstava „Bastijen i Bastijena“ pripremana je u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta u Beogradu „Opera u škole“ koji ima za cilj da, kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih naslova tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori novu publiku.
Jedna od najkraćih Mocarovih opera „Bastijen i Bastijena“, nastala je kada je slavni kompozitor imao samo 12 godina, a naručio ju je doktor iz Beča Franc Mesmer 1768. godine.
Ova laka i poletna opera, koja podseća na dečiju igru, donosi priču o ljubavi između mlade pastirice Bastijene i njenog dragog Bastijena, u koga je beskrajno zaljubljena. Pošto je zabrinuta da se Bastijenu sviđa druga devojka, Bastijena u očaju odlučuje da potraži pomoć od čarobnjaka Kolasa...
Scenograf je Jasna Saramandić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.
Premijera „Bastijena i Bastijene“ očekuje se, najverovatnije, u maju.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE