Vesti

Uspešno gostovanje Mocartove opere za decu „Bastijen i Bastijena“ u Gornjem Milanovcu

11 novembar 2021

Interaktivna operska predstava za decu Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ane Grigorović, izvedena je 10. novembra u Velikoj sali Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. 

U ovoj jednočinoj operi, uloge su ostvarili Siniša Radin (Bastijen), Milica Damjanac, (Bastijena), Mihailo Šljivić (Kolas) i Bojana Bambić (Kolina).

U predstavi su učestvovali i članovi Orkestra Opere Narodnog pozorišta Edit Makedonska (Gospođa prva violina), Snežana Dragićević (Gospođa druga violina), Mirko Crnojević (Gospodin viola), Jasmina Vrbanić (Gospođa violončelo), Marija Lazić (Gospođa oboa) i Nada Matijević (Gospođa klavir).

Oduševljena publika, u kojoj su većinom bila deca uzrasta do 12 godina, ispratila je kompletnu umetničku ekipu, na kraju ove pedesetominutne predstave, višeminutnim aplauzom. 

Scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, a kostime Katarina Grčić. 

„Bastijen i Bastijena“ je interaktivna predstava za decu i kao jedno od prvih Mocartovih operskih dela idealna je za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom.
 
Bastijen i Bastijena igraju ljubavne igre koje im smišlja Kolas, a da bi proverili svoju ljubav koriste čak i društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. U toj igri učestvuje i Kolina koja sa publikom posmatra predstavu i otkriva im tajne opere...

Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz lik Koline imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom. 

Interakcija sa publikom odigrava se kroz predstavu, ali i nakon nje, kroz razgovor sa autorima.