Vesti

SVETSKA PREMIJERA OPERE "IN HOC SIGNO..." 8. OKTOBRA NA VELIKOJ SCENI

2 septembar 2013

Opera-vizija u dva dela "IN HOC SIGNO..." u režiji Dejana Miladinovića i pod dirigentskom upravom Dejana Savića, biće premijerno izvedena u utorak 8. oktobra na Velikoj sceni.

Autor libreta je Dejan Miladinović, koji je sa Mirašom Vuksanovićem zadužen i za scenografiju, a muziku je komponovao Don Marko Frisina.
U podeli su Marko Kalajanović / Vuk Zekić (KONSTANTIN VELIKI, imperator rimski), Nataša Jović Trivić (HELENA, majka Konstantinova), Suzana Šuvaković Savić (FAUSTA, druga žena Konstantinova), Nenad Jakovljević (PUBLIJE, zapovednik Konstantinove garde), Janko Sinadinović (GALERIJE, imperator rimski), Vuk Zekić (UHODA), Darko Đorđević (LAKTANCIJE, učitelj Konstantinov), Dragoljub Bajić (EUSEBIJE, episkop cezarejski, biograf Konstantinov), Aleksandar Dojković (KONSTANCIJUS HLORUS, Cezar, otac Konstantinov), Nenad Čiča (PISAR), Ljubodrag Begović (AUGUR), Ljubica Vraneš/Tamara Nikezić (GLAVNA BABICA), Danilo Stošić (DIOKLECIJAN, imperator rimski), Pavle Žarkov/Miroslav Markovski (GLASNIK I), Miloš Gašić (GLASNIK II), Stefan Pavlović (SENATOR), Nevena Tirnanić (BAHANTKINjA I), Jovana Belić (BAHANTKINjA II), Vera Vujasinović (BAHANTKINjA III), Danilo Stošić (FLAVIJE BRITANIK, zapovednik legije), Ljubodrag Begović (TULIJE AUSTERIJE, zapovednik konjice), Mihailo Šljivić (KLAUDIJE MEMORE, zapovednik kohorte), Nenad Čiča (LICINIJE, imperator rimski), Mihailo Šljivić (MAKARIJE, episkop jerusalimski), Vladimir Kosanić (PREDRADNIK na gradilištu crkve Hristovog Groba) i Miroslav Markovski/Pavle Žarkov (HOSIJE, episkop hispanski).
Kostimograf je Milanka Berberović, koreograf Konstantin Kostjukov, a dirigent Hora Đorđe Stanković.
Predstava će biti izvedena u okviru državnog programa obeležavanja proslave jubileja – 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta koji je stavio istorijsku tačku na trovekovni progon hrišćana i osigurao „pravo da svako veruje kako mu srce hoće”.
M.B.

                          IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 07. OKTOBRA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA


Povodom svetske premijere opere "In hoc signo...", koja je zakazana za utorak 8. oktobar (19,30) na Velikoj sceni, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, dan ranije, održana je konferencija za novinare.
Umetničku i saradničku ekipu brojnim predstavnicima štampanih i elektronskih medija predstavila je šef sektora marketinga Ljiljana Lazić Mihailović koja je, pored toga, napomenula da će predstava do kraja meseca biti izvedena 9. i 10. oktobra.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić je naglasio da su zaposleni u toj ustanovi kulture imali veliku čast i zadovoljstvo što su u prethodnom periodu, kroz razne predstave i programe, učestvovali u jednom tako ozbiljnom i velikom projektu kao što je obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.
- Mislim da je Narodno pozorište tokom prošle sezone pokazalo da na najvišem nivou i na najbolji način može da odgovori svim zahtevima koje se pred njega postave - istakao je Savić i naglasio da mu je veoma drago što je bio deo ekipe ove opere koja, kako je rekao, zaslužuje pažnju i ima razloga da bude, možda, i zadražana na repertoaru Narodnog pozorišta u zavisnosti od toga koliko publika to bude tražila.
Savić je iskazao divljenje prema svim solistima, pre svega zbog toga što su na svaku probu dolazili veoma spremni i dodao da to uopšte nije bilo jednostavno jer je reč o potpuno novoj operi koje do sada nikad nije bilo izvođeno.
Govoreći o samom delu, on je rekao da je u pitanju jedna velika predstava sa više od 200 učesnika u kojoj, pored solista, učestvuju i članovi Hora, Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta.
Zahvaljujući ljudima iz Makedonske Opere i Baleta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka koji su za ovu predstavu ustupili jedan deo kostima, Savić je ukazao da je to još jedan signal koliko na ovim prostorima, na teritoriji nekadašnje SFRJ, "kulturne veze nisu zamrle".
On je dodao da je tokom proba urađen "veliki i lavovski posao" i naglasio da jedva čeka da se pred premijernom publikom, kao i onom na repriznim izvođenjima "podičimo sa onim što smo uradili".
Podsećajući da je opera jedna kompleksna umetnost, kompozitor don Marko Frizina je napomenuo da se tako nešto može zaključiti ne samo iz "ovih partitura", nego i činjenice što "In hoc signo..." ima 15 različitih scena.
- Nada je tema ove opere, nada koju je car Konstantin svojim stavom i rešenjem prihvatajući Hrišćanstvo dao svetu. Te vrednosti koje je on dao, ja se nadam da i danas pružaju nadu - rekao je Frizina.
Reditelj, autor libreta i scenograf Dejan Miladinović kazao je da je san, koji je počeo 2010. godine kada je krenuo da piše libreto, napokon postao java.
- U taj san su ušli mnogi. Oni su ga obogatili svojim dušama, emocijama i svojim stvaralačkim potencijalima. Svi zajedno završavamo taj jedan san sa nadom u nadu - dodao je Miladinović.
Bariton Marko Kalajanović, kome je poverena uloga cara Konstantina, kazao je da mu je veoma drago što je deo jednog ovako značajnog projekta.
- Libreto, odnosno kompletna priča koja prati život cara Konstantina, od njegovog rođenja, preko svih značajnih trenutaka njegovog života, pa do smrti, je veoma moćna i jaka. Tu je, naravno, i muzika koja je prepuna boja i koja je na jedan fantastičan način, kroz nekoliko potpuno različitih slika, prenela atmosferu svih značajnih događaja iz Konstantinovog života. Sve te boje su potpuno različite, isto kao i scene i uveren sam da one mogu da se i zasebno izvedu, mimo opere, jer je svaka zaokružena kao jedna celina, od početka do kraja, kako muzički, tako i dramaturški - primetio je mladi solista.
Primadona Nataša Jović Trivić je izrazila zadovoljstvo što joj je poveren lik svete Jelena i zahvalila se Miladinoviću što je verovao da je baš ona ta osoba koja može da iznese snagu tog lika.
Ona je, između ostalog, i ukazala da ova predstava pruža publici priliku da upozna mnogo mladih, kvalitetnih solista koji, kako je napomenula, apsolutno zaslužuju mesto u ansamblu Opere Narodnog pozorišta.
Primadona Suzana Šuvaković Savić se pohvalno izrazila prema svemu što čini sastavni deo ove opere - od libreta, preko muzike, do kostima, scenografije...
Ona je pozvala publiku da dođe da pogleda ovu operu i obećala u ime kompletne umetničke ekipe da će svako izvođenje predstavljati "veliki i lep spektakl".
Pomoćnica ministra kulutre i informisanja Slavica Trifunović rekla je da je obeležavnjem jubileja Milanskog edikta Srbija uspela da napravi iskorak i pošalje drugačiju sliku o sebi.
- Naše bogato kulturno nasleđe uspeli smo da učinimo dostupnije našim građanima i celom svetu - dodala je ona.
M.B.