Vesti

PREMIJERA OPERE "ZALjUBLjEN U TRI NARANDžE" 6. APRILA NA VELIKOJ SCENI

28 decembar 2010

Slavni češki reditelj, oskarovac Jirži Mencl, već izvesno vreme, u korežiji sa Božidarom Đurovićem, sprema operu Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“, čija je premijera planirana za 6. april na Velikoj sceni.

Ugledni umetnik, koji je 1967. godine dobio Oskara za film „Strogo kontrolisani vozovi“, već je gostovao u Narodnom pozorištu – 2007. godine veoma uspešno je režirao Šekspirov komad „Vesele žene vindzorske“.
Reprize opere, čiji je libreto, po Karlu Gociju, napisao Prokofjev, planirane su 9. i 11. aprila i 11. juna, a dirigentska palica poverena je gostu iz Holandije Davidu Porselajnu.
Uloge će tumačiti Dragoljub Bajić / Mihajlo Šljivić (Kralj Tref), Dejan Maksimović / Hon Li (Princ), Nataša Jović Trivić (Klariče), Nebojša Babić / Aleksandar Stamatović (Leandar), Darko Đorđević/ Danilo Stošić (Trufaldino), Vladimir Andrić/ Vuk Zekić (Pantalone), Vuk Matić/ Miloš Đuričić (Mag Čelio), Suzana Šuvaković Savić / Vera Mikić (Fata Morgana),  Ljubica Vraneš (Lineta), Marija Mitić (Nikoleta), Snežana Savičić Sekulić/ Sofija Pižurica(Nineta), Mihajlo Šljivić (Kuvarica), Vuk Zekić (Farfarelo), Željka Zdjelar/ Iva Profaca (Smeraldina), Igor Matvejev/ Dejan Ljutovac (Ceremonijalmajstor) i Miodrag Matić (Glasnik).
Neprevaziđeni kozer Mencl, koji se sa umetničkom i saradničkom ekipom predstave prvi put susreo 12. februara, već sa prvom rečenicom izmamio je svima osmeh na lice tako što ih je zamolio da mu pomognu tokom rada na predstavi zato što je on, kako je rekao, laik za operu. Nešto kasnije, u malo ozbiljnijem tonu, ugledni gost je izložio koncept rada na ovoj operi u četiri čina koja je premijerno izvedena 30. decembra 1921. godine u Čikagu. Mencl je rekao da želi da napravi jednu veselu predstavu i poručio solistima da je veoma bitno “da se uzajamno slušaju i da igraju zajedno“.
- To što hoćemo da radimo takvu predstavu, ne znači da treba da se trudite da budete komični. Najduhovitiji su oni ljudi koji ne znaju da su duhoviti. Najgore od svega je kad se humor pravi nasilno. Ne treba biti duhovit po svaku cenu – upozorio je Mencl i u svom stilu, kroz smeh, dobacio da od solista, na prvoj mizanscenskoj probi, koja će biti održana 22. februara, očekuje da znaju da pevaju „k’o u kupatilu“.
Susretu je prisustvovao i ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić koji je kazao da mu je veoma drago što je tu i napomenuo da zavidi svom kolegi Menclu što ima tako divnu ekipu saradnika.
- Želim uspeh ovoj novoj produkciji Narodnog pozorišta. Činjenica je da naša opera zadnjih godina ima  izuzetan uspeh kako u muzičkom, tako i u izvođačkom smislu i očekujem da će upravo saradnja sa gospodinom Menclom biti još jedan korak dalje u nastojanju da ona zaista bude referentna ne samo ovde, nego i u svetu – rekao je Bradić koji se pojavio u društvu svog specijalnog savetnika, poznatog reditelja Gorana Markovića, inače velikog poštovaoca češkog umetnika. Na Markovićevu opasku da uopšte ne zna odakle mu hrabrost da režira operu, Mencl je odgovorio da to nije hrabrost, nego drskost i ponovo izazvao smeh svih prisutnih u Horskoj sali Narodnog pozorišta.
Napominjući da opera Sergeja Prokofjeva ima veoma malo solo momenata i da je reč o ansambl predstavi „koja zahteva timski rad celog tela“, direktorka Opere Katarina Jovanović ukazala je da je neophodno, „kako bi postigli ovo na čemu će gospodin Mencl insistirati, a to je ta igra sa igrom, igra za igru, igra za sebe“ da sve veoma precizno funkcioniše od samog početka. Ona je podsetila da je opera „Zaljubljen u tri narandže“, koja je beogradsku premijeru imala davne 1959. godine, sa uspehom izvođena ne samo u Narodnom pozorištu, nego i na scenama širom Evrope.
- Ovaj naslov je deo naše velike tradicije i onoga što svi mi sa ponosom, kao članovi ove kuće, zovemo „Zlatno doba Narodnog pozorišta“ – naglasila je Katarina Jovanović koja je u rada na predstavi angažovana kao asistent lektora za francuski jezik.
Saradničku ekipu čine i Aleksandar Nikolić i Stevan Marković (asistenti reditelja), Rade Pejčić k.g (prvi asistent dirigenta), Zorica Mitev Vojnović (drugi asistent dirigenta), Stefan Zekić (asistent dirigenta volonter), Gorjana Ilić (lektor za francuski jezik), Geroslav Zarić (scenograf), Marina Medenica (kostimograf)...
Mikojan Bezbradica