Vesti

RADE PEJČIĆ 15. OKTOBRA GOST DIRIGENT OPERE “ZALjUBLjEN U TRI NARANDžE”

13 oktobar 2011

U subotu, 15. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.00 sati, prvi put u ovoj sezoni biće izvedena opera Sergeja Prokofjeva “ Zaljubljen u tri narandže”, u korežiji Jiržija Mencla i Božidara Đurovića.

Premijera je održana 6. aprila, a tom prilikom, kao i na prve dve reprize, dirigent je bio maestro David Porselajn. Ovoga puta, gost dirigent biće Rade Pejčić.
U podeli su Dragoljub Bajić (Kralj Tref), Hon Li (Princ), Ana Rupčić Petrović (Fata Morgana), Dubravka Filipović (Klariče), Aleksandar Stamatović (Leandar), Vuk Matić (Mag Čelio), Darko Djordjević (Trufaldino), Sofija Pižurica (Nineta), Vuk Zekić (Pantalone),  Ljubica Vraneš (Lineta), Marija Mitić (Nikoleta), , Mihajlo Šljivić (Kuvarica), Vuk Zekić (Farfarelo), Željka Zdjelar (Smeraldina), Dejan Ljutovac (Ceremonijalmajstor) i Miodrag Matić (Glasnik).
Rade Pejčić  počeo je da svira violinu sa sedam godina u Leskovcu, gde je završio nižu i srednju Muzičku školu. Studirao je muzikologiju na AU Novi Sad, a zatim diplomirao i magistrirao dirigovanje na FMU u Beogradu, gde trenutno živi.
Do sada je radio na poslovima asistenta dirigenta u Simfonijskom orkestru i Horu RTB, Niškom simfonijskom orkestru, a od 2006. godine radi kao dirigent i umetnički vođa Beogradskog kamernog orkestra “Ljubica Marić”.
Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTB, Simfonijskim orkestom VJ “Stanislav Binički”, solistima Beogradske filharmonije, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom “Amoroso” iz Leskovca, Kamernim orkestrom “Gudači Svetog Đorđa”, Simfonijskim orkestrom FMU iz Beograda...
Sarađivao je sa istaknutim domaćim i stranim dirigentima kao što su David Porselajn, Vladimir Kranjčević, Stanko Šepić, Andrija Pavlič, Valter Kobera, Jordan Dafov, i dr.
Sarađivao je sa značajnim solistima među kojima su Kiril Ribarski, Katarina Jovanović, Lidija Stanković, Aneta Ilić, Nataša Jović Trivić, Mladen Đorđević, Martajn Sanders...
Radio je na pripremi opere “Maratonci” Isidore Žebeljan, koja je rađena u koprodukciji Festivala u Bregencu, Bečke kamerne opere i Jugokoncerta.