Vesti

GOST CIKLUSA „JUBILEJI“ 20. OKTOBRA PRVAKINjA OPERE JELENA VLAHOVIĆ

13 oktobar 2011

Povodom 25. godina umetničkog rada, u četvrtak 20. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta (18,00), u okviru ciklusa „Jubileji“, biće održano veče sa prvakinjom Opere Nacionalnog teatra Jelenom Vlahović.

Paralelno sa studijama književnosti, počela je studije pevanja kod gospođe Đurđevke Čakarević, vodećeg mecosoprana Beogradske opere i Kraljevskog pozorišta u Torinu, koja je gostovala na mnogim svetskim scenama, a kasnije radila sa studentima u operskim studijima u Nemačkoj, Italiji i Jugoslaviji.
Klavirski saradnik Jelene Vlahović bio je prvi korepetitor Beogradske opere Dragan Radivojević.
Jelena je debitovala u Beogradskoj operi 1987. godine sa ulogom Madalene u Verdijevom „Rigoletu“ i već tada je ocenjena kao potencijal izuzetnog, tamno obojenog glasa, atraktivne pojave, pred kojom je sjajna umetnička budućnost.
Veoma brzo, ali i mudro, usavršavajući svoju tehniku pevanja, insistirajući na proširivanju glasovnog opsega, ali na štetu ujednačenih prelaznih tonova, osvojila je najznačajnije i najzahtevnije uloge u svom fahu.
Tako je od baršunastog alta izrasla u pravi dramski mecosopran zvučnih dubina, dramskog naboja i blistavih, gotovo sopranskih visina.
Nesvakidašnja lepota glasa i privlačna scenska pojava učinile su je miljenicom publike, ali i poštovanom umetnicom u ogledalu kritike.
Međutim, Jelena Vlahović se nije ograničila samo na opersko pevanje.
Interpretirala je na mnogim koncertima pesme Dvoržaka, Šuberta, Musorskog i drugih kompozitora ovog žanra.
Rado interpretira dela domaćih kompozitora, te su joj neki savremenici posvetili svoja dela.
Od samih umetničkih početaka stoji jedna konstanta, a to je duhovna muzika, što sve zajedno uramljuje umetnički portret ove izuzetne i istaknute umetnice.
Gostovala je širom bivše Jugoslavije, kao i na scenama Grčke, Kipra, Norveške, Rumunije, Rusije, Izraela i Francuske.
Razgovor sa Jelenom Vlahović vodiće pomoćnik direktora Opere Narodnog pozorišta Dragan Stevović.
Ulaz je slobodan.
M.B.