Vesti

DIRIGENT RADE PEJČIĆ GOSTUJE U OPERI „ZALjUBLjEN U TRI NARANDžE“ 11. JUNA

9 jun 2011

U subotu 11. juna u 19 časova na Velikoj sceni biće održana treća repriza opere Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“, u korežiji Jiržija Mencla i Božidara Đurovića, i prvi put pod dirigentskom upravom gosta Radeta Pejčića.

Opera je veoma uspešno izvedena 6. aprila, a tom prilikom, kao i na prve dve reprize, dirigent je bio maestro David Porselajn.
U podeli će biti Dragoljub Bajić (Kralj Tref), Hon Li (Princ), Dubravka Filipović (Klariče), Aleksandar Stamatović (Leandar), Danilo Stošić (Trufaldino), Vladimir Andrić (Pantalone), Vuk Matić (Mag Čelio), Suzana Šuvaković Savić (Fata Morgana), Ljubica Vraneš (Lineta), Marija Mitić (Nikoleta), Sofija Pižurica (Nineta), Mihajlo Šljivić (Kuvarica), Vuk Zekić (Farfarelo), Željka Zdjelar (Smeraldina), Dejan Ljutovac (Ceremonijalmajstor) i Miodrag Matić (Glasnik).
Rade Pejčić (na slici) počeo je da svira violinu sa sedam godina u Leskovcu, gde je završio nižu i srednju Muzičku školu. Studirao je muzikologiju na AU Novi Sad, a zatim diplomirao i magistrirao dirigovanje na FMU u Beogradu, gde trenutno živi.
Do sada je radio na poslovima asistenta dirigenta u Simfonijskom orkestru i Horu RTB, Niškom simfonijskom orkestru, a od 2006. godine radi kao dirigent i umetnički vođa Beogradskog kamernog orkestra »Ljubica Marić«.
Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTB, Simfonijskim orkestom VJ »Stanislav Binički«, Solistima Beogradske filharmonije, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom »Amoroso« iz Leskovca, Kamernim orkestrom »Gudači Svetog Đorđa«, Simfonijskim orkestrom FMU iz Beograda, i dr.
Sarađivao je sa istaknutim domaćim i stranim dirigentima: David Porselajn, Vladimir Kranjčević, Stanko Šepić, Andrija Pavlič, Valter Kobera, Jordan Dafov, i dr.
Sarađivao je sa značajnim solistima: Kirilom Ribarskim, Katarinom Jovanović, Lidijom Stanković, Anetom Ilić, Natašom Jović Trivić, Mladenom Đorđevićem, Martajn Sandersom, i dr.
Radio je na pripremi opere »Maratonci« Isidore Žebeljan, koja je rađena u koprodukciji Festivala u Bregencu, Bečke kamerne opere i Jugokoncerta.
Sa BKO Ljubica Marić aktivno se zalaže za prikupljanje materijala i koncertnu prezentaciju dela srpskih kompozitora i zajedno su ostvarili veliki broj trajnih snimaka za Radio Beograd i Radio Novi Sad.
Aktivno je učestvovao na Majstorskim kursevima (prof. David Porselajn, prof. Luc Keler, prof. Leonard Burvik, prof. Jorma Panula.)