Vesti

PREMIJERA GOSTUJUĆE PREDSTAVE „ROMEO I JULIJA“ 5. APRILA NA VELIKOJ SCENI

25 mart 2015

Gostujuća predstava „Romeo i Julija“, po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Predraga Mikija Manojlovića, biće premijerno izvedena u nedelju 5. aprila (19,30) na Velikoj sceni.
U ansamblu su Mensur Safciu (Eskalo), Nikola Rakočević (Paris), Armend Ismajli (Monteki), Nebojša Glogovac (Kapulet), Alban Ukaj (Romeo), Goran Jevtić (Merkucio), Armend Baloku (Benvolio), Faris Beriša (Tibalt), Uliks Fehmiju (Lorenco), Edona Rešitaj (Gospođa Monteki), Nataša Tapušković (Gospođa Kapulet), Milica Janevski/ Jovana Gavrilović (Julija), Anita Mančić (Julijina dojilja), Arta Selimi (Narator/ Komentator/ Sluga/ Apotekar).
Poznatu Šekspirovu tragediju preveli su na srpski Živojin Simić i Sima Pandurović, a na albanski jezik Fan. S. Nolji i Alki Kristi.
Dramaturg je Olga Dimitrijević, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Zora Mojsilović Popović, koreografiju Sonja Vukićević, a muziku je komponovao Vladimir Pejković.
Predstava je urađena u produkciji Kulturnog centra „Radionica integracije“ iz Beograda i „Ćendra multimedije“ iz Prištine.
Reprize su 8. (od 17 i od 21 čas) i 9. (19,30) aprila.
M.B.

 

 

 

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 27. MARTA U FOAJEU DRUGE GALERIJE

Gostujuća predstava "Romeo i Julija", u režiji Predraga Mikija Manojlovića, rađena u koprodukciji Radionice integracije i Ćendra multimedije biće premijerno izvedena 5. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Poznata Šekspirova tragedija igraće se u Beogradu ukupno četiri puta, a sredinom maja će ova dvojezična predstava, koja govori o ljubavi, mržnji i komunikaciji, biti premijerno izvedena i u prištinskom Narodnom pozorištu.
Reditelj predstave Predrag Miki Manojlović rekao je na konferenciji za novinare da je predstva realizovana u okviru projekata koji je započet 23. septembra 2013. godine, a koji prati i dokumentarni film.
Komad govori o ljubavi i mržnji i o komunikaciji, a ima refleksija života danas, ovde, naveo je Manojlović, ukazavši da likovi govore dva jezika (srpski i albanski), a zapravo govore istim jezikom.
Predstava je dobar početak, u skladu sa razumevanjem da ne možemo živeti okruženi sami sa sobom, ocenio je reditelj.
Govoreći o efektu koji bi predstava mogla imati na javnost, Manojlović je rekao da su srpska i kosovsa elita udaljene, a pojedinci nisu i da bi voleo da naša elita pogleda predstavu.
On je podvukao da komad "Romeo i Julija" nije politička izjava, već umetnička poruka i izrazio  očekivanje da će predstava nadići Beograd i Prištinu i da će gostovati i u drugim gradovima u Srbiji i na Kosovu, u Zagrebu, Beču...
Manojlović je dodao da je veoma važno to što je projekat dobio podršku i Narodnog pozorišta u Beogradu, i Narodnog pozorišta u Prištini i Ministarstva kulture i kosvoske strane.
V.d. upravnika beogradskog Narodnog pozorišta Dejan Savić je izrazio zadovoljstvo jer se u toj kući, posle dužeg vremena, ponovo igra "Romeo i Julija", istakavši da je Šekspiru mesto u Narodnom pozorištu, a trenutno ga nema puno na repertoaru.
Savić je najavio da su posle premijere planirana još tri izvođenja 8. i 9. aprila, ukazavši da nije u pitanju klasična predstava, već da će na sceni biti postavljene tribine i da će po predstavi biti 164 mesta za publiku.
Prema njegovim rečima, karte za predstavu "Romeo i Julija" su u prodaji, a cena je nešto viša nego što je uobičajeno budući da je u pitanju nesvakidašnje gostovanje.
Projekat u okviru kog je realizovana predstava dobilo je i finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.
Pomoćnik ministara Ana Vučetić je kazala da razlog nije samo to što projekat podrazumeva sve strateške ciljeve Ministarstva, kao što su civilno - privatno partnerstvo i prevazilaženje netolerancije, već zbog toga što je u pitanju vrhunska umetnost.
Glumac Alban Ukaj, koji tumači lik Romea kaže da ne zna kako će reagovati ni publika u Beogradu, ni publika u Prištini, ocenivši da je bitno da se uspostavi kontinuitet u saradnji, budući da je dugo postojao vakum.
Juliju igra Milica Janevski/ Jovana Gavrilović, a u glumačkoj podeli su i Mensur Safciu (Eskalo), Nikola Rakočević (Paris), Armend Ismajli (Monteki), Nebojša Glogovac (Kapulet), Goran Jevtić (Merkucio), Armend Baloku (Benvolio), Faris Beriša (Tibalt) i Uliks Fehmiju (Lorenco). U predstavi igraju i Edona Rešitaj (Gospođa Monteki), Nataša Tapušković (Gospođa Kapulet), Anita Mančić (Julijina dojilja), Arta Selimi (Narator/ Komentator/ Sluga/ Apotekar).
Komad "Romeo i Julija" preveli su na srpski Živojin Simić i Sima Pandurović, a na albanski jezik Fan. S. Nolji i Alki Kristi.
Dramaturg je Olga Dimitrijević, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Zora Mojsilović Popović, koreografiju Sonja Vukićević, a muziku je komponovao Vladimir Pejković.
Premijera će biti 5. aprila u 19.30 sati, a reprizna izvođenja 8. aprila u 17 i 21 sat i 9. aprila u 19.30 časova.