Вести

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ У ПОДУНАВЉУ

26 мај 2011

У оквиру циклуса „Трибине“, у четвртак 26. маја у Музеју Народног позоришта, директор „Балканкулт фонадације” Димитрије Вујадиновић одржао је предавање на тему „Културна сарадња у Подунављу“.

Вујадиновић је истакао да је циљ овог скупа пружање подршке развоју културних, уметничких, комуникационих, професионалних, као и техничких и привредних веза у Подунављу.
Он је рекао да је у том контексту, фонадација, на чијем је челу, покренула низ акција с обзиром да је Дунав једна моћна река која свим народима Европе пружа могућност да у њој препознају своју јединствену будућност.
- Предложили смо да град Апатин иницира стварање дунавских класера малих градова, као и да се у њему отвори резиденцијални центар „Кућа писаца“. Такође, предложили смо и да се из Улма у Немачкој, одакле су бродовима немачки досељеници долазили до Апатина и ту се насељавали, поново организује један такав скуп – рекао је Вујадиновић.
Он је изразио наду да би неки од поменутих пројеката могли бити реализовани у догледној будућности и напоменуо да је све то урађено у координацији са Регионалним центром са сарадњу Горњег Подунавља.
„Балканкулт фонадација” је основана 2005. године, а њени основни циљеви су развој креативних индустрија у региону, подршка културном диверзитету, развој регионалног културног тржишта, подршка мобилности људи, идеја и дела.
М.Б.