Вести

Овације „Ноћном писцу“ на позоришном Фестивалу „Упад“ у Новом Саду

22 октобар 2020

Монодрама „Ноћни писац”, по тексту, у сценографији и режији свестраног белгијског уметника светског гласа Јана Фабра, и маестралном извођењу првака Драме Народног позоришта у Београду Слободана Бештића, изведена је с великим успехом 22. октобра на позоришном Фестивалу „Упад“ у Новом Саду.

Одушевљена публика у Новосадском позоришту/ Újvidéki Színház испратила је Бештића овацијама. 

После представе, одржан је разговор са публиком у којем су учествовали Бештић и продуцент Народног позоришта Милорад Јовановић. 

Позоришни фестивал „Упад“, који је прошле године покренуо Студентски културни центар Нови Сад са циљем унапређења позоришне уметности за младе, одржава се од 19. октобра до 1. новембра и представља део активности на међународном ЕУ пројекту „BeSpectActive!“. 

„Упад“ је препознатљив по томе што селекцију представа праве активни млади гледаоци, а овогодишњи други Фестивал ће бити специфичан јер ће се осам представа које су млади селектори одабрали играти и на неколико локација у Новом Саду које су и тематски везане за саме представе. Поред селекције, креирања назива Фестивала, младима је поверена и улога модератора разговора са ауторима који ће се водити након сваке представе. 

„Ноћни писац“ је визионарска и разоружавајућа химна субверзивном и интригантном уметнику Јану Фабру у којем се публици не представља он, као визуелни уметник и позоришни стваралац, него се прича фокусира на Фабров стваралачки аспект, односно његове текстове, који често остају у сенци.

Они, попут Фабрових цртежа, осликавају његова интимна искуства, жеље, идеје и опсесије. Често их пише ноћу, (када је све тихо и самоћа се спусти на човека) својим веома оригиналним језиком отварајући врата свету пуном фантазије и изненађујућих сазнања. 

То је путовање јаких боја, почевши од уметникове младости до данас. Публика је чула мисли везане за дневне активности, обиље неодољивих идеја и амбициозних пројеката, као и о ноћном бивствовању, када се креативност стапа са бесом и промишљањем о животу, љубави и сексуалном аспекту телесне енергије. 

Драматург је Мије Мартенс, а композитор Стеф Kамил Kарленс. 

Реализација сценографије била је поверена Јасни Сарамандић, реализација костима Катарини Грчић Николић, а израда тела лутке Јана Фабра - Горану Беланчевићу. 

Народно позориште у Београду припремило је представу „Ноћни писац“, која је на редовном репертоару Сцене „Раша Плаовић од премијере 22. фебруара ове године, у сарадњи са Kомпанијом Траблејн из Антверпена и Kултурним центром Београда.