Вести

Почеле пробе Станковићеве „Нечисте крви“ у режији Милана Нешковића, премијера у априлу на Великој сцени

28 јануар 2019

Прва читаћа проба драме „Нечиста крв“, по мотивима истоименог романа Борисава Станковића, у адаптацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића, одржана је у понедељак 28. јануара у позоришној библиотеци.

Премијера је планирана за 12. април на Великој сцени, а у подели су Јована Стојиљковић к.г. (Софка), Небојша Дугалић (Ефенди Мита), Наташа Нинковић (Тодора, Софкина мајка), Ненад Јездић к.г. (Газда Марко), Душанка Стојановић Глид (Стана, Маркова жена), Павле Јеринић (Томча, Марков син, Софкин муж), Златија Ивановић (Стоја, Тодорина сестра), Љиљана Благојевић (Магда, слушкиња), Радмила Живковић (Симка, „купачица“), Танасије Узуновић (Арса, Марков слуга) и Никола Вујовић (Ванко, слуга мутавац). 

У ауторском тиму су и Молина Удовички Фотез (драматург), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Весна Поповић (сценограф), Марина Вукасовић Меденица (костимограф), Ања Ђорђевић (композитор) и Биљана Гргур (асистент костимографа).

Извршни продуцент је Милорад Јовановић, продуцент у Драми Јасмина Урошевић, инспицијент је Саша Танасковић, а суфлер Гордана Перовски.

Првој проби присуствовале су в.д. управница Народног позоришта Ивана Вујић и в.д. директорка Драме Тања Шљивар. 

У адаптацији Маје Тодоровић, сви јунаци су задржали карактеристике које су имали и код Боре Станковића, али им је дат и „савремени додир” кроз говор и ситуације у којима се налазе. 

„Тако је на пример Софка остала жена која је свесна себе, своје лепоте и порекла, Марко је остао богаташ који може да приушти себи да купи младу жену, Мита је човек који је пропао у транзицији... све је то нешто што постоји и данас само у мало другачијем облику у односу на време у које Станковић смешта свој роман. Али, у суштини, наша трагедија и јесте што се нисмо много мрднули. И дан данас можемо да чујемо „шта ће рећи свет” и „шта ће гробови на гробљу”, јер то је део нашег менталитета који се очигледно не мења без обзира на све политичке, социолошке, технолошке и све остале промене“, каже редитељ Нешковић. 

Биће то, тек, трећа поставка чувеног комада на сцени Народног позоришта у Београду, на којој је и праизведен, 23. фебруара 1933. године, у режији Јосипа Кулунџића и сценографији Станислава Беложанског. 

У подели су били Надежда Ризнић (Софка), Добрица Милутиновић (Ефенди Мита), Теодора Арсеновић (Тодора, Софкина мајка), Душан Раденковић (Газда Марко), Роксанда Бековић (Стана, Маркова жена), Војислав Јовановић (Томча, Марков син, Софкин муж), Ружа Текић (Магда, слушкиња), Зора Златковић (Симка), Србољуб Хет Петровић (Арса, Марков слуга), Милош Паунковић (Ванко)...

Наредна премијера одржана је 5. децембра 1975. године у режији Градимира Мирковића. 

На Великој сцени, у сценографији Миомира Денића, костимима Божане Јовановић и на музику Војислава Вокија Костића, улоге су остварили Вера Чукић (Софка), Милан Пузић (Ефенди Мита), Ксенија Јовановић (Тодора, Софкина мајка), Бранислав Јеринић (Газда Марко), Мира Бобић (Стана, Маркова жена), Предраг Мики Манојловић (Томча, Марков син, Софкин муж), Горјана Јањић (Магда, слушкиња), Дара Вукотић Плаовић (Симка), Борис Андрусевић (Арса, Марков слуга), Мида Стевановић (Ванко)...

У међувремену, 15. јуна 2008. године, такође на Великој сцени, премијерно је изведен и балет „Нечиста крв“, а кореограф Лидија Пилипенко, која је написала и либрето, урадила је представу према више дела Борисава Станковића. 

М.Б. 

Интервју са Миланом Нешковићем можете да прочитате у 121. броју "Позоришних новина", објављеном 26. јануара. 

Галерија