Вести

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила Народно позориште у Београду

22 јануар 2019

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је у уторак 22. јануара Народно позориште у Београду и том приликом, у друштву управнице Иване Вујић, обишла зграду и сагледала услове у којима раде уметници и остали запослени.

Обраћајући се бројним представницима медија, госпођа Вујић је казала да је бескрајно срећна што је први пут један републички премијер, односно премијерка обишла ову Kућу од нивоа „минус два до врха“, а све у жељи да се запосленима у Народном позоришту омогући бољи, ефикаснији и радоснији рад.

„Kада се ради о уметности, ви морате бити и радосни и имати љубави. Ја сам захвална за овај указ љубави, за ову руку која нам је пружена и сматрам да је ово веома важан моменат. Институције културе треба да сарађују и буду стално у контакту са Владом Републике Србије, и наравно, Министарством културе. На тај начин ћемо, сигурна сам, остваривати више и боље циљеве. Много нам значи што је госпођа Ана Брнабић данас са нама. Ово је први пут да је један премијер обишао све ’болне тачке’ у овом позоришту, које су врло често биле заборављене“, подсетила је Ивана Вујић. 

Премијерка је казала да је дошла у Народно позориште како би се на лицу места уверила какви су услови за рад у тој, како ју је назвала, једној од најважнијих институција културе у нашој земљи.

„Мој посао је да се бавим проблемима и да их решавам, како би свима нама, у свим аспектима живота сутра било боље, него што је данас. Ја верујем у промене, а ова зграда прекопута (Народни музеј) је један од великих доказа да су промене у култури могуће“, казала је Ана Брнабић и истакла да је неопходно да се уложи још доста новца у Народно позориште како би услови рада били „у складу са тим шта ова институција културе јесте“.

Брнабић је обећала да ће републичка Влада радити на томе у наредном периоду и указала да је култура, уз економију, „неопходан елемент уколико желите да имате модерну и јаку државу“.

"Мој лични приоритет, као и моје Владе, су, пре свега, култура и образовање, и зато сам данас овде. Нисам овде дошла у контролу или инспекцију, већ сам дошла да пружим подршку Ивани, целом њеном тиму и свим људима који раде у Народном позоришту. Ја се нећу мешати у уметнички аспекат ове Kуће зато што немам довољна знања о томе, али ми је као председници Владе веома важно да људи који раде овде имају све најбоље услове за рад“, казала је премијерка.

Kао неке од приоритета, навела је да је неопходно променити опрему која је стара и више од 30 година, попут машина за веш, и решавање проблема прокишњавања и влаге у фундусима, гардеробама и пробним салама.

„Такође, са саветом Kреативне индустрије, већ неко време радимо на решавању проблема који имају балетски уметници са одласком у пензију и сменом генерација и ја се надам да ћемо то решити у наредним недељама. То је проблем који сви знају већ деценијама, али није до сада решен“, подсетила је Брнабић. 

Она је додала да је први пут, у сарадњи са Kанцеларијом за јавна улагања, издвојено 20 милиона евра за инфраструктуру искључиво у области културе и истакла да је њена идеја да се из тих средстава помогне и Народном позоришту у Београду.

На новинарско питање колики је буџет Народног позоришта у овој календарској години, Ивана Вујић је казала да он износи 978 милиона динара.

„У то су урачунате плате за 648 запослених, плус плате за хонорарне сараднике, док је за програме одвојено 104 милиона динара. Оно што је ново, јесте да се преко неких европских фондова трудимо да дођемо до подршке чија би средства била усмерена ка побољшању светлосног парка, грејања и вентилације у позоришту“, казала је управница Народног позоришта.
 
Kада је реч о програмским активностима на међународном плану, навела је да Народно позориште, у сарадњи са ресорним министарством и различитим европским и светским партнерима, ради на великом броју иностраних гостовања, а очекују се и гостовања разних диригената, редитеља, соло певача, балетских играча у представама националног театра.

Управница је казала да је Народно позориште, у сарадњи са групом младих доктораната Факултета драмских уметности у Београду, започело пројекат „Млади експерти“ чији је задатак бављење средњошколцима и њиховим упознавањем са Драмом, Балетом, Опером и свим позоришним жанровима. 

„Радићемо на томе да едукујемо нашу публику. Нама је потребна публика која мисли, а не сам она која аплаудира. Желимо публику која дубоко размишља, која ће бити наш партнер у раду. Она и јесте наш главни партнер, јер представе нема без те проширене енергије између извођача и онога који посматра оно што се дешава на сцени“, рекла је Ивана Вујић.

Kада је реч о премијерним представама, казала је да сва три ансамбла тренутно спремају нове наслове.

„Увелико смо у пробама опере ’Kоштана’, у режији Југа Радивојевића, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић. Бора Станковић је веома инспиративан и узбудљив аутор. Музика из ’Kоштане’ може да постане светски бренд, нарочито делови који се зову чочеци. Паралено са тим, почињемо пробе Борине драме ’Нечиста крв’, у режији Милана Нешковића. Балет већ извесно време пуном паром ради на ’Лабудовом језеру’, у костимима и сценографији Рената Балестре, и кореографији Kонстантина Kостјукова“, истакла је Ивана Вујић.  

Додала је да је Народно позориште у преговорима са Радио телевизијом Србије да се обнове, како је казала, стари добри уговори у вези са снимањем драмских, оперских и балетских представа националног театра.

„Жеља нам је да се та сарадња унапреди, а такође, имамо жељу да овде направимо и једну радњу у којој би се продавала двд издања неких наших представа. Планирамо да направимо и онлајн-шоп путем којег би могли да се набављају дивни артефакти које ће млади дизајнери радити инспирисани Народним позориштем“, најавила је Ивана Вујић.
М.Б.