Вести

Представа „Царство небеско“, у режији Јернеја Лоренција, премијерно изведена у оквиру 51. Битефа

26 септембар 2017

Представа „Царство небеско“ (у поднаслову „Епика балканика"), у режији Јернеја Лоренција, премијерно је изведена 26. септембра у оквиру 51. Битефа, једног од најзначајнијих регионалних, европских и светских позоришних фестивала.

Текстуално полазиште комада, које је Народно позориште урадило у копродукцији са Битеф театром, је српска епска књижевност средњег века, у којој овог угледног словеначког редитеља средње генерације привлаче различити конкретни мотиви - од поезије, преко митологије, историје и митоманије, до односа према прошлости и будућности.

На вишем тематском плану, Лоренција је посебно занимала архетипска ситуација, карактеристична за српску, али и неке друге културе: смењивање само две улоге, хероја и жртве, без могућности идентификовања с неком уравнотеженом егзистенцијалном позицијом.

Сценска посебност пројекта налазила се у томе томе што је први део представе одигран на Сцени "Раша Плаовић", а други у Битеф театру.
Овај несвакидашњи потез био је мотивисан редитељевом идејом за променом перспективе у истој тематици с обзиром на то да цела прича представља неку врсту путовања.

Многобројна публика наградила је бурним вишеминутним аплаузом глумачку екипу у којој су били Олга Одановић, Нада Шаргин, Наташа Нинковић, Хана Селимовић, Бранко Јеринић, Никола Вујовић, Бојан Жировић, Милутин Милошевић и Славен Дошло.

Драматург је Матиц Старина, сценографију је урадио Бранко Хојник, костиме Белинда Радуловић, а музику Кармина Шилец.
У ауторској екипи су и Грегор Луштек (кореограф и асистент редитеља), Андреј Хајдињак (дизајнер светла) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Прва и друга реприза биће одржане 27. и 28. септембра.
М.Б.