ПРЕДСТАВА „КАЊОШ МАЦЕДОНОВИЋ“ 20. ЈУНА ОТВАРА ФЕСТИВАЛ ГРАД ТЕАТАР БУДВА

30 мај 2014

Представом „Кањош Мацедоновић“ у режији Виде Огњеновић, која је и аутор текста, 20. јуна биће отворен 28. Фестивал Град театар Будва.
Познати комад, који је Народно позориште урадило у копродукцији са Будва град театром, премијерно је изведен 8. јула 2011. године у оквиру тог фестивала, док је београдска премијера одржана 22. октобра на Великој сцени.
Насловног јунака игра Игор Ђорђевић, а у великом глумачком ансамблу налазе се и Марко Баћовић к.г. (Даскале, иконописац), Предраг Ејдус (Дужд, Франческо Фоскари), Бранислав Лечић к.г. (Фурлан, ражаловани заповедник брода, одметник), Александар Ђурица (Никодим, зову га Мркодим), Бранко Видаковић (Лука, лукавији и од Голуба и од лисице), Павле Јеринић (Вукац, најљепши, а храбар), Бранко Јеринић (Стијепо, судија и угледник), Зоран Ћосић (Митар, паметар, пуна уста народних изрека), Радован Миљанић (Голуб, питом и лукав, на прилику своме имену), Небојша Кундачина (Крсто, позивар јаког гласа, чује се од Прасквице до границе), Мишо Обрадовић к.г. (Стеван, љути, напрасити Андровић), Иван Босиљчић (Радо, жељан далеког свијета), Хаџи Ненад Маричић (Отац Филимон, калуђер, писар и учитељ), Лепомир Ивковић (Отац Герасим, калуђер путник), Андреја Маричић (Друшко ди Катаро, тумач, доушник, стражар и још понешто), Мило Лекић к.г. (Николо Диедо, капетан од страже у Млецима), Зорана Бећић к.г. (Ивка, некад пчела, некад оса, бацила чини на Кањоша), Стела Ћетковић (Катна, Ивкина маћеха, угледна матрона), Сена Ђоровић (Видосава, лијепа кћер Голубова, коју је Вукац уграбио), Милена Ђорђевић (Ђована Грација Фоскари, дуждева кћер), Биљана Ђуровић к.г. (Сињора де Долчи, њена пратиља), Марта Ћеранић к.г. (Сињорина де Долчи, другарица дуждеве кћери) и Стеван Пиале (Ректор Андреа да Молин).
У ауторској екипи налазе се Божо Копривица (драматург), Миодраг Табачки (сценограф), Љиљана Драговић (костимограф), Радован Кнежевић (сценски говор), Зоран Ерић (музика), Саша Крга (сценски покрет)...
Иначе, ова драма у три чина према Стефану Митрову Љубиши, праизведена је 28. јула 1989. године на поменутој позоришној манифестацији, такође у режији Виде Огњеновић која је лик насловној јунака поверила Жарку Лаушевићу, а у подели су били и Дарко Томовић, Марко Баћовић, Предраг Тасовац, Ирфан Менсур, Предраг Милетић, Милан Михаиловић, Тони Лауренчић, Гојко Балетић, Петар Краљ, Саво Радовић, Стојан Дечермић, Петар Божовић, Раде Марковић, Владан Гајовић, Лепомир Ивковић, Весна Тривалић, Јасмина Ранковић...
Ауторка сматра да у новој глумачкој подели, са другачијим идејама и у другим околностима, представа делује као обновљени разговор са Кањошем.
Према њеним речима, овај зачудни јунак из легенде, који се налутао по далеким световима, уморио од историје и догађаја, дошао је у наше време и наше околности, да нам покаже све ожиљке које је успут добио, али и ко смо ми, и какви смо...
Осим "Кањоша Мацедоновића", у Будви ће репризно бити изведен још један комад који је Народно позориште у Београду урадило у копродукцији са поменутим Фестивалом.
Реч је о драми „Успаванка за Вука Ничијег“, по роману Ксеније Поповић у драматизацији Бојане Мијовић и режији Ђурђе Тешић.
У овој представи о љубави и пријатељству четворо људи одраслих у дому за незбринуту децу, која је премијерно изведена 9. јула 2013. године у будванском Старом граду, улоге тумаче Виктор Савић к.г. (Вук), Марија Вицковић (Клара), Бојан Кривокапић (Ћоро), Павле Јеринић (Давид) и Вања Милачић к.г. (Ана).
- Тема и романа и представе је нешто што представља табу, нешто о чему се не говори превише јавно, нешто за шта сматрамо да се никад не дешава нама, већ увек неком другом. Једно од питања које представа покреће гласи: како ли је то боравити у кожи некога ко не зна чији је, ко одраста са свешћу да сви они закони природе о којима толико слушамо, који терају мајке да воле своју децу, у његовом случају нису важили - каже Ксенија Поповић.
Драматург је Спасоје Ж. Миловановић, а у сарадничкој екипи су и Борис Максимовић (сценограф), Сара Куртовић (костимограф), Владимир Пејковић (композитор), Радован Кнежевић (аутор сценског говора), Барбара Толевска (организатор), Саша Танасковић (инспицијент), Гордана Перовски (суфлер)...
Београдска премијера одржана је 3. новембра на Сцени "Раша Плаовић".
Овогодишњи фестивал Град театар Будва биће затворен 10. августа.
М.Б.