Вести

ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА „СЛИКА ДОРИЈАНА ГРЕЈА“, 30. МАРТА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

9 март 2015

Балет у два чина „Слика Доријана Греја“, у кореографији и режији Владимира Логунова, биће премијерно изведен 30. марта на Великој сцени.
Представа је инспирисана истоименим романом Оскара Вајлда из 1891. године у којем овај славни ирски књижевник кроз невероватну причу о Доријану, без устезања критикује лицемерје и неморал у свом непосредном окружењу.
Прича о Доријану Греју има статус класика готичке хорор литературе и представља својеврсну комбинацију дела заснованог на фаустовским мотивима и јединствене метафоре мита о Нарцису.
Писац не штеди свог јунака и чак наглашава ужитак који Доријан налази у живљењу двоструким животом анђела и демона.
У представи учествује целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Аутор либрета је Душан Милосављев, а избор музике урадила је Александрa Паладин која се одлучила за композиције Ралфа Вон Вилијамса, Мајкла Типита, Кшиштофа Пендерецког и Ђерђа Лигетија.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Катарина Грчић Николић.
Асистент кореографа је Маја Варићак Антић.
М.Б.

 

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ, ОДРЖАНЕ 26. МАРТА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА
Балет "Слика Доријана Греја", инспирисан истоименим романом Оскара Вајлда из 1891. године, у кореографији и режији Владимира Логунова, биће премијерно изведен 30. марта на Великој сцени.
Славни ирски књижевник кроз причу о Доријану, без устезања критикује лицемерје и неморал у свом непосредном окружењу, а за ову балетску представу одабрано је 12 кључних сцена који је на најбољи начин осликавају, речено је на конференцији за новинаре.
Пред члановима ансамбла Балета Народног позоришта био је тежак задатак, посебно пред Дејаном Коларовим, који тумачи лик Доријана Греја, у који ће од два сата колико траје ова двочинка, на сцени бити 100 минута.
У другој постави лик Доријана тумачи Игор Пастор.
Кореограф Владимир Логунов је имао захтеван и изазован задатак. Он је похвалио одабир музике, који је направила Александра Паладин, оценивши да добро прати след сцена и чини се као да је писана за балет.
Логунов је указао да је прича о Доријану Греју и данас веома актуелна, наводећи да смо окружени фотографијама лепих људи који су трули изнутра.
Балет "Слика Доријана Греја" је у сфери неокласичног балета, са драмском формом.
Аутор либрета је Душан Милосављев, а Александра Паладин се одлучила за композиције Ралфа Вон Вилијамса, Мајкла Типита, Кшиштофа Пендерецког и Дјердја Лигетија.
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић је рекао да је то последња премијера која је претекла од прошле године и сачувана за ову, указавши да су постојали начелни договори да позориште учествује у Фестивалу игре.
Шта се са тим договорима догодило, како каже, није му познато.
Према његовим речима, Народно позориште је врло радо да да свој допринос тако значајној манифестацији, која се етаблирала као значајан балетски и плесни догадјај у Европи у региону.
Савић истиче да ће балет "Слика Доријана Греја" на најбољи начин помирити оно што Народно позориште у бити и јесте - велика озбиљна класична и традиционална кућа са савременим тенденцијама и са оном врстом модерне која публици највише прија.
И раније балетске представе на којима је Народно позориште сарадјивало са Владимиром Логуновим имале су велики успех, а балети су и иначе најпосећенији са 97 одсто продатих карата.
Попуњеност када се на сцени изводе опере је измедју 93 и 95 одсто, а за драмске представе од 88 до 92 одсто, навео је Савић, истакавши да ће балетски уметници у овом комаду показати сву раскош свог талента.
То говори о оправданости инвестирања у класичан балет, који се потом може надоградјивати, додао је Савић, оценивши да је "Сика Доријана Греја" озбиљан адут овог позоришта на међународном плану.
Лик Лорда Хенрија тумачи Милан Рус, Базила Холворда Тајлор Клоу, а Сибил Вејн Бојана Жегарац, односно Тамара Ивановић у другој постави. У улози крчмарице Лулу наћи ће се Милица Јевић Дрндаревић/ Ивана Савић Јаћић, док је рола Елис Ванделер поверена Маји Варићак Антић/ Миља Ђурић. 
Сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Катарина Грчић Николић, асистент кореографа је Маја Варићак Антић.
Балет "Слика Доријана Греја" претпремијерно ће бити изведена 29. марта, а прва реприза заказана је за 6. април.