Вести

ПРЕМИЈЕРНА ОБНОВА ОПЕРЕ „АДРИЈАНА ЛЕКУВРЕР“ ИЗВЕДЕНА ВЕОМА УСПЕШНО

27 новембар 2010

После паузе од седам година, чувена опера италијанског композитора Франческа Чилее “Адријана Лекуврер”, од суботе 27. новембра, поново се налази на редовном репертоару Велике сцене Народног позоришта у Београду.

Режију Радослава Златана Дорића, из 1995. године, веома успешно су обновили Александар Николић и Стеван Марковић, што се видело и по реакцији публике, која није крила одушевљење оним што им је моћни солистички ансамбл Националног театра, предвођен изванредном Јасмином Трумбеташ Петровић у насловној улози, приредио те вечери. Првакиња опере Народног позоришта, која ће ову ролу певати у алтернацији са Сузаном Шуваковић Савић , имала је одличну подршку од комплетне поставе у којој су били и Душан Плазинић/ Александар Дојковић (Маурицио), Вук Матић/ Драгољуб Бајић (Кнез де Бујон), Игор Матвејев/ Данило Стошић (Опат Шазеј), Миодраг Д. Јовановић/ Марко Калајановић к.г. (Мишоне), Милош Ђуричић (Кино), Љубодраг Беговић (Поасон), Наташа Јовић Тривић/ Јелена Влаховић (Кнегиња де Бујон), Светлана Несторов/ Марија Митић (Госпођица Жувено) и Жељка Здјелар/ Љубица Вранеш (Госпођица Данжевил).
Диригент је Ђорђе Павловић, сценограф Александар Златовић, костимограф Весна Радовић, а кореограф Владимир Логунов.
Либрето за оперу написао је Артур Колаути, по познатом комаду Скриба и Легувеа, о животу и трагичном крају познате француске глумице Адријане Лекуврер, која је живела од 1692. до 1730. године. Иначе, ово је четврта опера Франческа Чилее, а велики успех доживела је већ на самом старту, након праизвођења у миланском "Teatro Lirico Internazionale" 6. новембра 1902. уз учешће Каруза и де Луке. Веома брзо после тога, „Адријана Лекуврер“ је постављена на сценама у Лисабону, Барселони, Женеви, Буенос Ајресу, Лондону...
М.Б.