Vesti

PREMIJERNA OBNOVA OPERE „ADRIJANA LEKUVRER“ IZVEDENA VEOMA USPEŠNO

27 novembar 2010

Posle pauze od sedam godina, čuvena opera italijanskog kompozitora Frančeska Čilee “Adrijana Lekuvrer”, od subote 27. novembra, ponovo se nalazi na redovnom repertoaru Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu.

Režiju Radoslava Zlatana Dorića, iz 1995. godine, veoma uspešno su obnovili Aleksandar Nikolić i Stevan Marković, što se videlo i po reakciji publike, koja nije krila oduševljenje onim što im je moćni solistički ansambl Nacionalnog teatra, predvođen izvanrednom Jasminom Trumbetaš Petrović u naslovnoj ulozi, priredio te večeri. Prvakinja opere Narodnog pozorišta, koja će ovu rolu pevati u alternaciji sa Suzanom Šuvaković Savić , imala je odličnu podršku od kompletne postave u kojoj su bili i Dušan Plazinić/ Aleksandar Dojković (Mauricio), Vuk Matić/ Dragoljub Bajić (Knez de Bujon), Igor Matvejev/ Danilo Stošić (Opat Šazej), Miodrag D. Jovanović/ Marko Kalajanović k.g. (Mišone), Miloš Đuričić (Kino), Ljubodrag Begović (Poason), Nataša Jović Trivić/ Jelena Vlahović (Kneginja de Bujon), Svetlana Nestorov/ Marija Mitić (Gospođica Žuveno) i Željka Zdjelar/ Ljubica Vraneš (Gospođica Danževil).
Dirigent je Đorđe Pavlović, scenograf Aleksandar Zlatović, kostimograf Vesna Radović, a koreograf Vladimir Logunov.
Libreto za operu napisao je Artur Kolauti, po poznatom komadu Skriba i Leguvea, o životu i tragičnom kraju poznate francuske glumice Adrijane Lekuvrer, koja je živela od 1692. do 1730. godine. Inače, ovo je četvrta opera Frančeska Čilee, a veliki uspeh doživela je već na samom startu, nakon praizvođenja u milanskom "Teatro Lirico Internazionale" 6. novembra 1902. uz učešće Karuza i de Luke. Veoma brzo posle toga, „Adrijana Lekuvrer“ je postavljena na scenama u Lisabonu, Barseloni, Ženevi, Buenos Ajresu, Londonu...
M.B.