Вести

Презентација међународног пројекта „Ренесанса”, 21. јуна (20,00) на Сцени „Раша Плаовић"

17 јун 2021

У понедељак, 21. јуна, у 20.00,  на Сцени „Раша Плаовић” биће приказани кратки филмови који су настали као сарадња 22 позоришта у оквиру међународног пројекта ”Ренесанса” Европске позоришне конвенције. 

У времену након пандемије кроз серију кратких филмова, у пројекту Европске позоришне конвенције, 22 водећа европска позоришта из 18 земаља измаштала су „Ренесансу” позоришта.

Водећа европска позоришта удружила су се како би промислили живот у условима пандемије и могућности за „поновно рађање” позоришта. 

„Ренесанса” је омогућила европским позориштима да тестирају и открију нове текстове и узбудљиве формате, као што су драмска дела дигиталне драматургије.

Период ренесансе био је процват креативности након мрачног Средњег века испуњеног болешћу. Била је то прослава лепоте, мудрости, науке и архитектуре. То је било време великих драматичних промена, устанака, расцепа друштвених образаца, оно које је довело до стварања новог европског духа времена.

Биће приказан и кратак филм који је настао у продукцији Народног позоришта у Београду, а у коме учествују балетски играчи Сања Нинковић, Ивана Савић Јаћић и Дејан Коларов.

Уметнички тим чине и Дејан Коларов (кореографија), Ивана Вујић Коминац (концепт), Петар Антоновић (камера и аудио и видео дизајн), Наит Илијази и Предраг Стојчевски (дизајн светла).

Коришћени су одломци текста Десанке Десе Дугалић.

У пројекту, поред Народног позоришта у Београду, учествују:

National Theatre of Albania
Schauspielhaus Graz
Volkstheater Wien
Théâtre de Liège
Croatian National Theatre in Zagreb
Cyprus Theatre Organisation THOC
Národní divadlo – National Theatre Prague
La Mousson d'Eté
Staatsschauspiel Dresden
Pesti Magyar Színház
Fondazione Teatro Due
Teatro Stabile di Torino – National Theatre
Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
Teatru Malta
JK Opole Theatre
Divadlo Jána Palárika v Trnave
Slovak National Drama
Slovensko Narodno Gledališče Nova Gorica
Göteborgs Stadsteater - Backa Teater
Dakh Theatre – Centre of Contemporary Arts
Kyiv National Academic Molodyy Theatre

Кратки филмови пројекта „Ренесанса” подржани су и финансирани путем Европске позоришне конвенције, највеће мреже јавно финансираних позоришта у Европи, као и кроз програм Креативна Европа Европске комисије.