Vesti

Prezentacija međunarodnog projekta „Renesansa”, 21. juna (20,00) na Sceni „Raša Plaović"

17 jun 2021

U ponedeljak, 21. juna, u 20.00,  na Sceni „Raša Plaović” biće prikazani kratki filmovi koji su nastali kao saradnja 22 pozorišta u okviru međunarodnog projekta ”Renesansa” Evropske pozorišne konvencije. 

U vremenu nakon pandemije kroz seriju kratkih filmova, u projektu Evropske pozorišne konvencije, 22 vodeća evropska pozorišta iz 18 zemalja izmaštala su „Renesansu” pozorišta.

Vodeća evropska pozorišta udružila su se kako bi promislili život u uslovima pandemije i mogućnosti za „ponovno rađanje” pozorišta. 

„Renesansa” je omogućila evropskim pozorištima da testiraju i otkriju nove tekstove i uzbudljive formate, kao što su dramska dela digitalne dramaturgije.

Period renesanse bio je procvat kreativnosti nakon mračnog Srednjeg veka ispunjenog bolešću. Bila je to proslava lepote, mudrosti, nauke i arhitekture. To je bilo vreme velikih dramatičnih promena, ustanaka, rascepa društvenih obrazaca, ono koje je dovelo do stvaranja novog evropskog duha vremena.

Biće prikazan i kratak film koji je nastao u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, a u kome učestvuju baletski igrači Sanja Ninković, Ivana Savić Jaćić i Dejan Kolarov.

Umetnički tim čine i Dejan Kolarov (koreografija), Ivana Vujić Kominac (koncept), Petar Antonović (kamera i audio i video dizajn), Nait Ilijazi i Predrag Stojčevski (dizajn svetla).

Korišćeni su odlomci teksta Desanke Dese Dugalić.

U projektu, pored Narodnog pozorišta u Beogradu, učestvuju:

National Theatre of Albania
Schauspielhaus Graz
Volkstheater Wien
Théâtre de Liège
Croatian National Theatre in Zagreb
Cyprus Theatre Organisation THOC
Národní divadlo – National Theatre Prague
La Mousson d'Eté
Staatsschauspiel Dresden
Pesti Magyar Színház
Fondazione Teatro Due
Teatro Stabile di Torino – National Theatre
Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
Teatru Malta
JK Opole Theatre
Divadlo Jána Palárika v Trnave
Slovak National Drama
Slovensko Narodno Gledališče Nova Gorica
Göteborgs Stadsteater - Backa Teater
Dakh Theatre – Centre of Contemporary Arts
Kyiv National Academic Molodyy Theatre

Kratki filmovi projekta „Renesansa” podržani su i finansirani putem Evropske pozorišne konvencije, najveće mreže javno finansiranih pozorišta u Evropi, kao i kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije.