Вести

Првакињи Драме Народног позоришта Нади Шаргин уручена Награда „Милош Жутић“

23 октобар 2017

Награда „Милош Жутић“ за 2016. годину, коју додељује Удружење драмских уметника Србије. уручена је у понедељак 23. октобра првакињи Драме Народног позоришта у Београду Нади Шаргин.

Престижно признање, установљено 1994. године „као спомен на знаменитог глумца – знаменитог по духовности и мисли, по поштовању језика и говора, по снази израза и осећања”, добила је за улогу Елизабете у представи „Марија Стјуарт“ Фридриха Шилера, у режији Милоша Лолића и продукцији Народног позоришта у Београду.

Награда се састоји од бронзане плакете са ликом Милоша Жутића - рад академског вајара Звонка Новаковића, дипломе на пергаменту - рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића и новчаног износа.

На пригодној свечаности, одржаној на Великој сцени, после завршетка драме „Марија Стјуарт“, плакету и урамљену диплому  примила је из руку Жутићеве супруге, драмске уметнице Огњанке Огњановић.

У име Удружења драмских уметника Србије, у својству потпредседника, присутнима се обратила редитељка Тања Мандић Ригонат, док је драмска уметница Бранка Петрић, као председник жирија, саопштила одлуку о добитнику награде која се додељује сваке године за најбоље глумачко остварење у Србији, “за улогу која се може окарактерисати као трагалачка и као путоказ у глуми”, глумцима који су “осведочили своју посвећеност уметности глуме и одговорност према мисији позоришта”.

Стручни жири, у којем су били и Горан Јевтић, Ферид Карајица, Иван Меденица и Дара Џокић, једногласну одлуку донео је на седници одржаној 20. јуна ове године.
 
У конкуренцији за то угледно еснафско признање, чију доделу помажу Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда, био је номинован 21 уметник за 22. глумачка остварења.

Награда јој је додељена за најбоље глумачко остварење премијерно изведено на територији Србије, у периоду од 30. јуна 2015. до 30. јуна 2016. године.

Први добитник био је Петар Краљ, а осим њега, признање су добили и Јелена Ђокић, која је двоструки лауреат, Небојша Дугалић, Саша Торлаковић, Ненад Стојменовић, Светозар Цветковић, Душанка Глид Стојановић, Бојан Жировић, Војин Ћетковић, Павле Пекић, Горан Јевтић, Небојша Глоговац, Драган Мићановић, Олга Одановић, Ђурђија Цветић, Небојша Глоговац, Борис Исаковић, Бранислав Зеремски, Јелисавета Секи Саблић и Јасна Ђуричић.
М.Б.

Галерија