Вести

РУЖИЦА СОКИЋ ОТВОРИЛА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗЛОЖБУ „ЖАНКА У МОМ СРЦУ“

11 март 2012

Драмска уметница Ружица Сокић отворила је у недељу 11. марта у Музеју Народног позоришта у Београду изложбу колажа “Жанка у мом срцу”, ауторке Верице Милошевић.

Призната уметница је казала да јој представља част што отвара ову поставку у друштву тако бројне публике и истакла да је фасцинирана оним што је урадила њена колегиница Милошевић.
- Уметничка рука Верице Милошевић материјализује, стилизује и улепшава све то у колажима на господственом лицу вољене Ленке Дунђерски. Све то изнутра. А споља, као божански призор, само за неупућене, негде је унутра и Лаза. Овим је изложба отворена – поручила је популарна драмска уметница.    
Кустоскиња Зорица Јанковић казала је да је госпођа Милошевић “и сама глумица са запаженим улогама у ЈДП – у и Српском народном позоришту и дугогодишњи предавач глуме на Академији уметности у Новом Саду, створила савршену основу да нам кроз још један уметнички израз приближи глуму”.
- Учинила је то у 25 колажа којима нам приближава, али и разоткрива личност Жанке Стокић кроз њене радости, патње, успоне, падове, сумње и надања – рекла је Јанковићева.
Она је, позвавши присутне да погледају изложбу, указала да ће ово бити јединствена прилика да „осете духовни сусрет две глумице“ и да кроз ове радове оплемене своју представу о Жанки Стокић.
Ауторка је објаснила да наслов изложбе „Жанка у мом сну“ значи да је она „мојом маштом кићена, улепшавана, удешавана, једном речју костимирана“.
- А, како другачије, ја као глумица, могу и да се дружим са њом. Таква Жанка је опет у свом позоришту које је није заборавило. Данас је њен дан, Дан добре глуме и добрих глумаца. Срећна сам што су добри људи учинили да моји колажи буду део данашње свечаности – рекла је она и у знак захвалности поклонила управнику Божидару Ђуровићу један од колажа са ликом Жанке Стокић.
Захваљујући се на дару, Ђуровић је истакао да ће он бити пажљиво чуван и нагласио да ће представљати „још један у низу сећања на велику српску глумицу Жанку Сокић“.
Верица Милошевић је рођена 3. јуна 1943. године у Црљенцу код Пожаревца. Завршила је гимназију у Петровцу на Млави а дипломирала глуму у класи Мате Милошевића на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Играла је у Југословенском драмском позоришту, Позоришном игралишту, Театру поезије... Од 1967. је стални члан Српског народног позоришта у Новом Саду а од 1982. године и предавач глуме на новосадској Академији уметности. Сада живи у Петровцу на Млави.
Добитник је Годишње награде Српског народног позоришта за улогу Ангустије у “Дому Бернарде Албе” и Златне значке Културно просветне заједнице Србије.
Објавила је аутобиографију “Глумица” и “Мој драмски студио”.
Изложбе колажа: Петровац на Млави, Галерија Завичајног музеја; Мало Црниће, Галерија „ФЕДРАС-а“; Костолац, Народна библиотека; Београд, Кућа Ђуре Јакшића; Сремски Карловци, Карловачка уметничка радионица; Нови Сад, Градска библиотека; Раброво, Дом културе; Сремски Карловци, Библиотека „Бранко Радичевић“; Крушевац, Галерија Милића од Мачве; Нови Сад, Галерија, „Мост“; Београд, Народни универзитет „Божидар Аџија“; Смедерево, Читаоница архива.
М.Б.