САХРАНА АЛЕКСАНДРА ЗЛАТОВИЋА 28.06. НА НОВОМ ГРОБЉУ У БЕОГРАДУ

23 јун 2012

Сценограф и костимограф Александар Златовић биће сахрањен у четвртак 28. јуна на Новом гробљу у Београду. Опело и испраћај за кремацију ће се одржати у 12,30 часова.

Рођен је 1949. у Београду где је 1976, завршио Факултет примењених уметности и дизајна, одсек позоришне сценографије у класи проф. Миленка Шербана. Добитник је стипендије “Моша Пијаде“ – Париз 1983. Стални члан Народног позоришта у Београду постао је 1993.
Свој професионални рад започео је сценографијом Симовићевог „Чуда у Шаргану“ (режија Примож Беблер) и одмах исказује свој богати таленат позоришног сликара у простору. Његов сценографски рад одликује адекватна сценска визија комада, ликовна речитост призора, лапидарност средстава израза – вешто, зналачко, избирљиво и крајње једноставно амалговање простора, линија, боја и светлосних валера... Његова препознатљивост је у дубини ишчитавања значења драмског дела и конкретних услова у којима се дело ствара (Бранко Плеша).  Радио је оперске и драмске представе са најзначајнијим редитељима из земље и иностранства. Убраја се у ред најзначјанијих сценографа бивше Југославије, гостовао је на скоро свим сценама као сценограф и костимограф.
Његова најбоља остварења су у области оперске уметности и многа од њих сматрана су врхунским, светским нивоом... Атила, Чаробна фрула, Адријана Лекуврер, Ана Болен, Лучија од Ламермура, Тајни брак, Вештице из Салема, Набуко... Добијао је аплаузе на отвореној сцени, што је ретка појава.
    Урадио је око 170 сценографија, 20 костимографија, лутке за две преставе... имао је три самосталне изложбе – сценографије и учествовао на више од 60 колективних изложби у земљи и иностанству.
    Добио је низ награда, међу којима су Годишња награда УЛУПУДС-а за прву самосталну изложбу (1985), Плакета УЛУПУДС-а за сценографију и костимографију (1985), Годишња Награда УЛУПУДС-а за сценографију опере „Атила“ (Ђ. Вердија) 1987, Велика награда за сценографију на Мајској изложби у Београду (1990), Плакета УЛУПУДС-а за  сценографију на Октобарском салону у Београду (1991), Годишња награда УЛУПУДС-а за трећу самосталну изложбу (1991), Диплома за сценографију на 10. међународном тријеналу позоришне сценографије и костимографије у Београду (1994), Годишња награде Народног позоришта у Београду за уметничка остварења 3 оперске и 1 драмске представе (1995. и 1997).
Златовић је преминуо 23. јуна у 63. години.