Vesti

SAHRANA ALEKSANDRA ZLATOVIĆA 28.06. NA NOVOM GROBLjU U BEOGRADU

23 jun 2012

Scenograf i kostimograf Aleksandar Zlatović biće sahranjen u četvrtak 28. juna na Novom groblju u Beogradu. Opelo i ispraćaj za kremaciju će se održati u 12,30 časova.

Rođen je 1949. u Beogradu gde je 1976, završio Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek pozorišne scenografije u klasi prof. Milenka Šerbana. Dobitnik je stipendije “Moša Pijade“ – Pariz 1983. Stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1993.
Svoj profesionalni rad započeo je scenografijom Simovićevog „Čuda u Šarganu“ (režija Primož Bebler) i odmah iskazuje svoj bogati talenat pozorišnog slikara u prostoru. Njegov scenografski rad odlikuje adekvatna scenska vizija komada, likovna rečitost prizora, lapidarnost sredstava izraza – vešto, znalačko, izbirljivo i krajnje jednostavno amalgovanje prostora, linija, boja i svetlosnih valera... Njegova prepoznatljivost je u dubini iščitavanja značenja dramskog dela i konkretnih uslova u kojima se delo stvara (Branko Pleša).  Radio je operske i dramske predstave sa najznačajnijim rediteljima iz zemlje i inostranstva. Ubraja se u red najznačjanijih scenografa bivše Jugoslavije, gostovao je na skoro svim scenama kao scenograf i kostimograf.
Njegova najbolja ostvarenja su u oblasti operske umetnosti i mnoga od njih smatrana su vrhunskim, svetskim nivoom... Atila, Čarobna frula, Adrijana Lekuvrer, Ana Bolen, Lučija od Lamermura, Tajni brak, Veštice iz Salema, Nabuko... Dobijao je aplauze na otvorenoj sceni, što je retka pojava.
    Uradio je oko 170 scenografija, 20 kostimografija, lutke za dve prestave... imao je tri samostalne izložbe – scenografije i učestvovao na više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostanstvu.
    Dobio je niz nagrada, među kojima su Godišnja nagrada ULUPUDS-a za prvu samostalnu izložbu (1985), Plaketa ULUPUDS-a za scenografiju i kostimografiju (1985), Godišnja Nagrada ULUPUDS-a za scenografiju opere „Atila“ (Đ. Verdija) 1987, Velika nagrada za scenografiju na Majskoj izložbi u Beogradu (1990), Plaketa ULUPUDS-a za  scenografiju na Oktobarskom salonu u Beogradu (1991), Godišnja nagrada ULUPUDS-a za treću samostalnu izložbu (1991), Diploma za scenografiju na 10. međunarodnom trijenalu pozorišne scenografije i kostimografije u Beogradu (1994), Godišnja nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za umetnička ostvarenja 3 operske i 1 dramske predstave (1995. i 1997).
Zlatović je preminuo 23. juna u 63. godini.