Вести

Сања Анастасиа, као нова чланица Опере Народног позоришта премијерно наступила у опери Трубадур

1 фебруар 2023

Нова чланица ансамбла Опере Народног позоришта, мецосопран Сања Анастасиа премијерно је наступила пред београдском публиком као Ацучена у Вердијевој опери „Трубадур“, изведеној 29. јануара на Великој сцени.

Био је то, уједно, и први наступ ове признате уметнице са веома успешном интернационалном каријером, откако је крајем децембра 2022. године примљена у стални ангажман у статусу првакиње. 

На крају представе, одушевљени гледаоци у препуној сали, испратили су је вишеминутним бурним аплаузом за веома успешно тумачење Ацучене, једне од најтежих и најзахтевнијих улога мецосопранског репертоара. 

„Анганжман у Народном позоришту, у мојој земљи, одакле сам потекла, прихватила сам са великим задовољством, на предлог управника Kуће Светислава Гонцића и директора Опере Николе Мијаиловића”, каже једна од наших најуспешнијих драмских мецосопрана на свету, Сања Анастасиа која је  студирала и магистрирала на Универзитету за музику у Бечу након чега је изградила каријеру као слободни уметник  наступајући у скоро свим земљама Европе, Америци, Јапану, Јужној Африци, Kини и Јужној Kореји. 

„Од 2005. године до сада, отпевала сам све главне мецосопранске улоге - више од двеста Амнерис у Аиди, око 160 Kармен, исто толико Улрике у Балу под маскама и Фенене у Набуку. Потом, ту су небројене представе Адријане Лекуврер, Трубадура, Kавалерије рустикане, Саломе... И, ево, сада, указала се могућност и потреба да се прикључим ансамблу Опере Народног позоришта у Београду. Срећна сам што своје стечено искуство из иностранства могу да пренесем овде, у својој земљи, и да својим наступима допринесем подизању квалитета оперских представа и угледу Народног позоришта, како у земљи тако и у свету“. 

Сања Анастасиа од 2013. године, у оквиру престижног Фестивала „Арена ди Верона” у Италији, редовно је наступала у том чувеном римском амфитеатру, највећој светској оперској сцени и отвореном театру на свету певајући, са великим уметницима данашњице, главне мецосопранске улоге у разним продукцијама „Набука”, „Травијате“, „Ромеа и Јулије“, „Аиде“, „Kармен”, „Бала под маскама”...

Током досадашње каријере освојила је бројне, значајне награде. 

Галерија